Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Cvjeta Baćić – Treba da nastavimo da pomažemo drugima i...

VOLONTERSKE PRIČE: Cvjeta Baćić – Treba da nastavimo da pomažemo drugima i kada sve ovo prođe

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našla se i dvadesetsedmogodišnja Cvjeta Baćić, master psihologije, koja je trenutno nezaposlena, ali joj nije strano da se bavi humanitarnim radom i volontirala je do sada u raznim ustanovama i pri raznim manifestacijama društvenog karaktera, pa se tako i sada, kada je shvatila da će se mnogi naći u problemu u novonastaloj situaciji odmah potrudila da pronađe način kako da pomogne najugroženijim građanima.

“Prvo sam u ulazu zgrade u kojoj živim zalepila obaveštenje da komšije kojima je pomoć potrebna mogu slobodno da mi se jave kako bih im donela neophodne namirnice i lekove, ili, pak, pomogla na bilo koji potreban način. Odmah se javilo njih nekoliko, ali sam, svakako tražila način kako bih još mogla da pomognem, a onda sam saznala i za vaš Call centar, preko kog mi je dodeljeno još starijih osoba iz mog kraja grada kojima je pomoć potrebna”, priča Cvjeta i dodaje da nije previše optimistična da se humanost probudila u većem procentu mlađe populacije nego što je to ranije bio slučaj, odnosno da su se i sada u akciju pomoći najugroženijim građanima uključili upravo oni koji su i ranije bili skloni tome da pomognu starijoj osobi da pređe put, ponese težak teret iz prodavnice, i slično.

Takođe, kako Cvjeta kaže, primetila je da se i mnogi stariji građani koji se nalaze u starosnoj izolaciji i kojima je zbog toga pomoć potrebna, još uvek ne prijavljuju da pomoć potraže.

“Mnogi stariji građani navikli su da sve svoje obaveze rešavaju sami, a sada, kada im je onemogućeno da izlaze napolje iz stana ne mogu da prihvate da to više nije tako. Jer, upravo činjenica da su i dalje sposobni da se staraju o sebi ih je održavala u životu i činila da se osećaju kao koristan deo društva. Takvim osobama je veoma teško da prihvate da su se okolnosti promenile i da im je pomoć sada neophodna”, kaže Cvjeta i ističe da su mladi upravo zbog toga tu, da najugroženijim sugrađanima olakšaju ovu tešku i komplikovanu situaciju, te da se nada, da će oni, koji su sada uključeni u razne akcije volontiranja i pomoći to nastaviti da rade i kada se sve ovo završi, jer je mnogima pomoć potrebna i u normalnim svakodnevnim okolnostima.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Privatna arhiva