Početna Gradske teme Dvoje dece zaraženo koronavirusom, obolelo i 17 medicinara

Dvoje dece zaraženo koronavirusom, obolelo i 17 medicinara

Još 23 slučaja koronavirusa potvrđena su u Vojvodini u poslednja 24 sata, što znači da je u pokrajini 308 obolelih građana, od kojih je 123 na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine. Najveći broj obolelih nalazi se u Novom Sadu, njih 86. Među zaraženima je dvoje dece i 17 zdravstvenih radnika, od čega je troje zaraženo u kontaktu sa pacijentima. Od ukupnog broja obolelih medicinara, troje su stomatolozi.

– Deca su dobrog opšteg stanja, nemaju nikakvih problema, praktično su potpuno bez simptoma i to je ono što je dobro. Zaražena su od strane roditelja u ovih mesec dana. Zbog toga i otvaramo Sajam da ne bismo imali prenošenje infekcije između ukućana – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je rečeno, broj testiranih se povećao i sada se dnevno testira oko 300 ljudi.

Trenutno se 48 pacijenata nalazi u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu. U pitanju su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

– Tendencija rasta broja obolelih u Vojvodini je linearna i uspeli smo da je zadržimo na tom nivou. Još uvek imamo 20-25 obolelih dnevno, nema velikog porasta. Zvono za uzbunu je ako u jednom danu budemo imali 100. Da se to ne bi desilo, sve molimo da ograničimo socijalne kontakte – naveo je Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je od početka krize Novi Sad dobio 42 respiratora i da sada ima dovoljno respiratora i zaštitne opreme. On je dodao da uslovi na Novosadskom sajmu nisu najbolji mogući, ali da su adekvatni i neophodni.

Zaražena medicinska sestra Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici

Jedna medicinska sestra koja radi u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, pozitivna je na virus korona, ona je testirana pre ulaska u Institut i zaražena je mimo kolektiva, a svi njeni kontakti su negativni, izjavio Gojković. On je naveo da to nije prvi slučaj da je Institut uspeo na ulaznim vratima da zaustavi nekoga ko je pozitivan.

– Rekla je da ima tegobe, tetstirana je, pozitivna je, i ona je sada takođe na Novosadskom sajmu. Svi ostali, koji su s njom bili u kontaktu pre toga su testirani i svi su negativni – rekao je Gojković, odgovarajući na pitanje novinara.

Objasnio je i da svi zdravstveni radnici imaju zaštitu i ako budu u bliskom kontaktu sa zaraženim su apsolutno zaštićeni.

– Svi oni moraju da izbegavaju kontakte van posla, jer mogu da se zaraze na ulici i to je onda veliki problem – rekao je Gojković.

Izvor: novoisad.com
Foto: Pixabay