Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Joana Knežević – Na ovaj način se odužujem sugrađanima sa kojima...

VOLONTERSKE PRIČE: Joana Knežević – Na ovaj način se odužujem sugrađanima sa kojima udišem isti vazduh, delim iste ulice, škole, parkove…

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našla se i tridesetpetogodišnja Joana Knežević, po profesiji glumica, kojoj se želja za volontiranjem javila onog momenta kad je uvidela da su naši najstariji sugrađani stavljeni u totalni karantin.

“Nisam mogla da zamislim kako se osećaju bake i deke u ovakvim okolnostima i bez mnogo dvoumljenja sam se priključila akciji. Biti volonter i baviti se humanitarnim radom, po mom mišljenju je najbolji način da se odužiš svom gradu – Novom Sadu, svojoj državi, a ponajpre svojim sugrađanima sa kojima udišeš isti vazduh, deliš iste ulice, škole, parkove… Volonterskim radom se bavim još od srednje škole, pa mi tako ovo nije prvi put da nekome pomažem u nevolji, a sigurno ni poslednji”, kaže Joana i dodaje da je njeno dosadašnje iskustvo u ovoj situaciji fantastično.

“Mi smo jedan ljubak i plemenit narod koji ume da poštuje i ceni drugog čoveka i da mu se obraduje ‘onako od srca’. Osmesi baka i deka koje obilazim se ne mogu kupiti novcem, to je za hrana za dušu. Beskrajno se radujemo našim novim susretima. Trenutno svakodnevno obilazim troje starijih građana, jedan dražesni bračni par sa psom kojeg šetam i idem im u nabavku namirnica i lekova, kao i jedan deka koji je sam, čije ćerke žive u inostranstvu, pa mu, pored svega, veoma nedostaje i društvo. Posebno sam se vezala upravo za ovog usamljenog deku kome pomažem oko svega što mu je potrebno. Najjači utisak na mene u ovoj situaciji ostavljaju ljudi, njihove priče i želja za druženjem, želja za životom”, kaže naša današnja sagovornica koja svim mladim ljudima poručuje da će volontiranje da ih navede da svet počnu da posmatraju drugim očima.

“Onog trenutka kada počnete da se bavite volonterskim humanitarnim radom osećaćete se odgovornije i spremnije da prihvatite izazove koje svet pred vas postavlja. Tražićete uvek nove načine kako da doprinesete da ovaj svet bude bolje mesto za život. Bićete aktivan učesnik u kreiranju nečijeg mikrokosmosa. Radovaćete se zbog svega toga”, kaže Joana koja našim starijim sugrađanima poručuje sledeće:

“Dragi moji sugrađani svaka vam čast što uspevate da se pridržavate propisanih mera i poštujete pravila kućne izolacije. I ovo će proći. Verujem da neće trajati još dugo. Nemojte se ustručavati da nas pozovete, u najkraćem roku ćemo vam se naći na raspolaganju za šta god da vam je potrebno. Svi smo zajedno u ovome i jedino tako uz podršku i saradnju mladih sa starijima ova pošast biće pobeđena. U društvu je sve lakše – naravno sa propisanom distancom, maskom na licu i rukavicama. Čuvajte se.”

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Privatna arhiva