Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Jovan Dašić – Pamtim reči svog dede iz Kruševca: “Izađi...

VOLONTERSKE PRIČE: Jovan Dašić – Pamtim reči svog dede iz Kruševca: “Izađi iz kuće i desiće ti se nešto lepo!”

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našao se i tridesetpetogodišnji Jovan Dašić, vloger iz Kruševca, sa prebivalištem u Novom Sadu. Na svom vlogu, Jovan obrađuje aktuelne teme iz moto sveta na veoma zanimljiv i kreativan način, a tamo možete videti i njegovo putovanje oko Evrope na motoru koji je sam prepravio i napravio. Takođe, on se bavi i video produkcijom, pa na njegovom youtube kanalu možete pronaći i razne priče o akcionim kamerama, dronovima i ostaloj opremi za snimanje.

Jovan je nedavno snimio i jedan zanimljivi video, koji odgovara upravo na naša pitanja o tome – “kako pametno iskoristiti vreme u vanrednoj situaciji?” (video možete ga pogledati OVDE), a koji otkriva upravo ono što nam je Jovan i sam rekao, a to je da vozeći se kroz grad ili šetajući i odlazeći u nabavku za sebe, mi usput možemo istovremeno to isto da učinimo za još nekoga kome će to mnogo značiti. Upravo njegov “život na točkovima” i navika da stalno bude u pokretu, bila je od presudnog značaja da se, zajedno sa devojkom, prijavi za akciju pomoći najugroženijim sugrađanima.

Kako Jovan kaže, on se divi svim starijim sugrađanima koji se pridržavaju propisanih mera kućne izolacije i ne napuštaju svoje stanove, a kod mnogih od njih primetio je da im zapravo društvo i po koja lepa reč upućena od strane mladih ljudi koji ih obilaze i pomažu im, zapravo više znači i vredi od same konretne pomoći u vidu nabavke namirnica, lekova ili nečeg sličnog.
– Verujem da smo svi u situaciji, u skladu sa svojim resursima i slobodnim vremenom na raspolaganju, u mogućnosti da pomognemo našim najugroženijim sugrađanima. Mnogi od njih nemaju nikog, jer im deca ili unuci žive u drugom gradu, ili pak državi, pa su prepušteni sami sebi, odnosno u ovoj situaciji nama volonterima, koji smo tu za njih, da im pomognemo da što lakše podnesu ovu tešku situaciju. Naša svakodnevna šetnja ili vožnja kroz grad lako može da se ukombinuje sa tim da nekome ko nema nikog a ne sme da napušta svoj dom, obavimo nešto, prošetamo psa, platimo račune, nabavimo lekove ili namirnice, i na taj način, takoreći, “ubijemo dve muve jednim udarcem” – objašnjava Jovan i ističe da veruje da će se u ovoj situaciji, upravo između volontera i onih kojima oni pomažu, roditi i neka nova prijateljstva, možda i na duže staze.

– Sećam se šta je meni moj deda u Kruševcu kada sam bio mali imao običaj da kaže: “Ako izađeš napolje nešto lepo će i moći da ti se desi, unutra u kući između četiri zida sigurno neće”. I zaista je u životu tako i sve se vrti upravo oko toga da se dobro dobrim vraća. Ja sam se već sprijateljio sa ljudima kojima pomažem, i ko zna kakve će sve lepe posledice ova prijateljstva u budućnosti da imaju – kaže Jovan za kraj našeg razgovora.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Privatna arhiva