Početna Gradske teme Nastavlja se finansiranje ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

Nastavlja se finansiranje ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

0

Gradski štab za vanredne situacije naredio je da se u toku vanrednog stanja deci sa smetnjama u razvoju obezbede lični pratioci, čiji je status od početka krize bio neregulisan i zbog čega su deca trpela štetu.

Kako se navodi u obaveštenju ŠOSO “Milan Petrović”, zvaničnog “poslodavca” ličnih pratilaca u Novom Sadu, Škola se obratila Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu i pitala na koji način će se realizovati ova usluga za decu, a nakon žalbi samih pratilaca i roditelja dece sa smetnjama u razvoju.

Štab je u četvrtak odlučio da nastavi da finansira lične pratioce i to do 40 časova rada na nedeljnom nivou.

“U periodu trajanja vanrednog stanja, lični pratilac je obavezan da, u saradnji sa roditeljem/starateljem/hraniteljem, a uz koordinaciju stručnog radnika pružaoca usluge, učestvuje u definisanju aktivnosti, kao i da stručnom radniku dostavi, elektronskim putem, nedeljnu evidenciju aktivnosti. Roditelj/staratelj/hranitelj svojim potpisom na potvrdi o prisustvu ličnog pratioca potvrđuje prisustvo ličnog pratioca tokom trajanja vanrednog stanja, kao i broj ostvarenih sati u mesecu. Dostavljanje navedene dokumentacije je neophodno kako bi su utvrdio broj stvarno ostvarenih sati u periodu trajanja vanrednog stanja, kao i broj sati koje je potrebno naknadno realizovati, nakon isteka istog. U periodu trajanja vanrednog stanja uslugu može pružati samo lični pratilac koji je detetu uslugu pružao do momenta proglašenja vanrednog stanja”, navodi se u obaveštenju ŠOSO “Milan Petrović”.

U Školi apeluju da se svi pridržavaju mera zaštite i uputstava o prevenciji, naročito zbog zdravstvenog stanja dece.

Podsetimo, NsHronika je pošle nedelje pisala o šteti koju u vanrednom stanju trpe deca sa smetnjama u razvoju. Od početka vanrednog stanja, sa uvođenjem zabrane kretanja, onlajn nastave i drugih novina, deca nisu mogla da rade sa ličnim pratiocima jer njihov položaj nije bio regulisan – nisu imali dozvole za kretanje, niti bilo kakvo učešće u vaspitnim i obrazovnim programima za decu. Time su deca gubila vreme jer bez svojih ličnih pratilaca teško mogu da vode redovan život.

Grad nije rešavao ovaj problem, iako postoji i opredeljena budžetska linija za isplatu ličnih pratilaca.

Izvor: 021
Foto: Pixabay