Početna Gradske teme Lični pratioci dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom još uvek čekaju...

Lični pratioci dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom još uvek čekaju rešenje o statusu za vreme vanrednog stanja

U Novom Sadu nedavno je osnovano Udruženje Pokret za socijalnu inkluziju koje okuplja lične pratioce koji rade sa decom koja imaju smetnje u razvoju ili sa invaliditetom.

Članovi Udruženja suočavaju se sa brojnim problemima, kao što su loš položaj pratilaca, s obzirom da rade zahtevan posao pod ugovorom o delu i na satnicu, sa nepostojanjem obuka za pedagoške asistente koji samo postoje na papirum zbog čega su i osnovani kako bi se izborili za prava pratilaca i dece sa smetnjama.

Međutim, otkako je uvedeno vanredno stanje sredinom marta meseca, muče ih i dodatni problemi budući da Grad Novi Sad nema sluha za njihove potrebe i probleme, te da njihov status još uvek nije rešen, a nisu im izdate ni dozvole za neometano kretanje tokom policijskog časa kako bi pomogli deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom i njihovim roditeljima.

Naime, iz Udruženja su se već nekoliko puta bezuspešno obraćali gradskim službama i gradonačelniku Novog Sada, ali do sada još uvek nisu dobili nikakav odgovor, iako je od momenta proglašenja vanrednog stanja prošlo već skoro mesec dana, a sada je policijski čas produžen tokom celog vikenda, što značajno otežava rad ličnih pratioca i život porodica sa mališanima sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

– Gradska Uprava je ovaj posao poverila SOŠO “Milan Petrović” koja je zvanični pružalac usluge dečiji lični pratilac i, prema tome, naš poslodavac. Sa njima potpisujemo ugovore i njima predajemo popunjene satnice i evidencije rada sa decom. Grad Novi Sad finansira ovu uslugu, postoji posebna budžetska linija za pratioce. Novac koji je odvojen za nas iznosi 168.500.000 dinara – priča za naš portal Nina Nedović, predsednica Pokreta za socijalnu inkluziju i dodaje:

– Novi Sad je prethodne nedelje započeo proces rešavanja problema statusa pratilaca tokom vanrednog stanja u vidu prihvatanja saglasnosti roditelja za daljom upotrebom usluge pratilac. Mnogi roditelji su potpisali saglasnost jer pratioci rade u ovim uslovima sa decom, izlažući sebe i porodicu deteta riziku od zaraze. Deca sa smetnjama su izuzeta iz svakog vida vaspitno-obrazovne podrške tokom ove krize. Jedinu pomoć dobijaju u radu sa pratiocem. Potom su stvari stale. Poslati su dopisi gradonačelniku Vučeviću, Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu i SOŠO ,,Milan Petrović” u kom su upitani šta će biti sa pratiocima i decom sa smetnjama. Međutim, odgovor je izostao od gradonačelnika i uprave, a škola je odgovorila da čeka rešenje od Grada – objašnjava naša sagovornica i dodaje da koordinatorke škole, koje su zadužene za komunikaciju sa pratiocima, nemaju informacije ni za njih, ni za roditelje.

– Poslednja informacija koju smo dobili jeste da je Grad zasedao u ponedeljak, 6. aprila, povodom našeg slučaja i tu se priča završava. Nismo obavešteni šta dalje, pa se tako problem statusa pratilaca dodatno razvukao. Vanredno stanje traje skoro mesec dana, a mi smo i dalje bez rešenja. Mnogi gradovi su rešili taj problem. Ne razumemo čemu čekanje – naglašava Nina i nada se da će se uskoro pronaći adekvatno rešenje i da će svim ličnim pratiocima na teritoriji Novog Sada biti što pre omogućeno da nesmetano obavljaju svoj posao, kako bi olakšali život preko 350 mališana i njihovih porodica koji čekaju na njihovu pomoć u ovim teškim vremenima.

Autor: NsHronika
Foto: Unsplash