Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Jovan Islamović – Moram da odreagujem kada vidim da je...

VOLONTERSKE PRIČE: Jovan Islamović – Moram da odreagujem kada vidim da je neko u nevolji

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našao se i pedesetšestogodišnji Jovan Islamović, koji se pre nekoliko godina doselio u Novi Sad, a iza sebe ima godine iskustva u humanitarnim akcijama, kako sa izbeglicama, tako i u poslednje vreme sa migrantima. U skladu sa tim, kada je došlo do pojave pandemije virusa korona, Jovan se odmah aktivirao oko pomoći najugroženijim sugrađanima, jer kako kaže “ne drži ga mesto i mora da odreaguje kada vidi da je neko u nevolji”.

Jovan naglašava da mu je veoma drago što vidi da su se aktivirali i brojni mladi ljudi širom Srbije kako bi pomogli onima u kućnoj izolaciji.

“Jedna mlada devojka iz moje zgrade zalepila je u hodniku papir sa svojim brojem telefona kako bi starije osobe iz komšiluka mogle da joj se jave da im donese sve što im treba, i zamolila ih da ostanu u svojim domovima, jer su mladi tu za njih. Koliko vidim po gradu, mnogi stariji građani su disciplinovani, ali ima i određen broj onih koji i dalje, bez obzira na apele da ostanu kod kuće, u nabavku idu sami, jer kako su mi rekli kada sam ih upitao gde su krenuli i zašto u prodavnicu ili apoteku idu sami – ‘ne žele nikome da budu na teretu i još uvek mogu sami da se staraju o sebi’. Ovo je pogrešno, i trebalo bi svi da se angažujemo da pomognemo starijim osobama u svom komšiluku kako bismo sačuvali što veći broj života naših najugrođenijih sugrađana”, priča Jovan i dodaje da mu je jasno da je starijim građanima koji su navikli da sve obavljaju sami teško da se pomire sa činjenicom da to sada nije preporučljivo, ali da svi treba da shvate da iz svega ovoga možda mogu da se rode i neka nova prijateljstva, koja će možda potrajati i na duže staze, a da nije sramota tražiti pomoć i da su mladi tu, pre svega, da im budu prijatelji u ovim teškim vremenima.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay