Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Kristina Bošnjak – Moja mlađa sestra i ja smo tu za...

VOLONTERSKE PRIČE: Kristina Bošnjak – Moja mlađa sestra i ja smo tu za one o kojima nema ko da brine

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našla se i dvadesetpetogodišnja Kristina Bošnjak, apsolvent biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

“Želja da pomognem starijim sugrađanima koji su u novonastaloj situaciji sprečeni da vode uobičajeni način života, podstakla je moju mlađu sestru i mene da se prijavimo i priključimo ovoj volonterskoj akciji. Pokušala sam da zamislim kako bih se ja osećala da sam na njihovom mestu i koliko bi mi značilo da mi u ovoj teškoj situaciji neko ponudi pomoć, pogotovo ako su mi deca u inostranstvu ili u drugom gradu ili ukoliko jednostavno nemam nikog svog. Takođe i sama imam dve bake kojima pomažem koliko mogu i zato znam koliko ova situacija starijima može biti teška”, kaže Kristina kojoj ovo nije prvi put da se bavi humanitarnim i volonterskim radom.

“Već imam neko stečeno iskustvo jer sam volontirala na manifestaciji “Noć biologije” i na Studentskom sajmu stručnog usavršavanja koji se, takođe, održava na Prirodno-matematičkom fakultetu. Pored navedenog, bila sam dobrovoljni davalac krvi u nekoliko prilika. Za mene volonterski rad predstavlja mogućnost pružanja pomoći onima kojima je potrebna. To je ujedno i prilika da nekome ulepšamo dan i da učinimo dobro delo”, priča naša današnja sagovornica koja je sa nama želela da podeli da su dosadašnja iskustva u ovoj situaciji veoma pozitivna.

“Trenutno obilazim i pomažem dvema starijim gospođama koje me svaki put dočekaju sa osmehom i lepim rečima. Iako su osuđene da po ovom lepom vremenu budu unutra u svojim stanovima, one poštuju sve zaštitne mere bez ikakvih žalbi, svesno i savesno”, kaže Kristina i poziva sve mlađe ljude da se uključe i pomognu svojim starijim sugrađanima.

“Pozivam ovom prilikom sve koji se još nisu uključili u ovu akciju da se što pre priključe. Ovo je jedno veliko iskustvo i zaista je neopisiv osećaj kad ugledate zahvalnost na licima naših starijih sugrađana i dobijete širok osmeh. Cela ova situacija dokazuje koliko naše malo njima mnogo znači”, kaže ona i našim starijim sugrađanima poručuje da ne klonu duhom i da se pridržavaju svih odredbi i dalje.

“Molim vas, ukoliko vam je pomoć potrebna, potražite je, ne izlažite se bespotrebno riziku od zaraze. U tome nema ništa sramno, a na raspolaganju vam stoje brojni mladi ljudi koji su spremni da vam izađu u susret. Ne zaboravite – niste sami i prepušteni sami sebi, mi smo tu za vas.”

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay-ilustracija