Početna Crna hronika Bez pritvora osumnjičenom za nesreću u kojoj je nastradala Nina Rađenović

Bez pritvora osumnjičenom za nesreću u kojoj je nastradala Nina Rađenović

0

Osnovni sud odbio je predlog Osnovnog javnog tužilaštva da se odredi pritvor dvadesetjednogodišnjem P. R, osumnjičenom da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala Nina Rađenović.

Nesreća se dogodila 6. juna, u Petrovaradinu.

Saslušanje pred sudijom za prethodni postupak Tatjanom Žarković i odlučivanje o predlogu tužioca održano je 16 dana nakon što je osumnjičeni saslušan u tužilaštvu. On se brani sa slobode.

Osnovni sud u saopštenju navodi da je predlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog P. R. odbijen, navodeći da je sud u konkretnom slučaju postupao u svemu u skladu sa zakonom.

Odluka o predlogu za određivanje pritvora doneta je nakon saslušanja osumnjičenog. Predlog tužilaštva za određivanje pritvora podnet je zbog mogućeg uticaja osumnjičenog na svedoka. Iz obrazloženja rešenja sudije za prethodni postupak jasno proizilazi da ne stoji predlog tužilaštva za određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svedoka, s obzirom na to da osumnjičeni nije zadržan od strane organa gonjenja neposredno nakon saobraćajne nezgode, kao ni nakon saslušanja u tužilaštvu, te da se sve vreme nalazi na slobodi – navodi se u saopštenju.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe na ovo rešenje suda.

Tužilaštvo je početkom avgusta saopštilo da su nakon saslušanja zatražili pritvor “zbog postojanja osobitih okolnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao da ometa postupak uticanjem na svedoke“.

Saopšteno je i da je pritvor zatražen jer je tužilaštvo tek naknadno, nakon podnošenja krivične prijave, došlo do saznanja da postoji više očevidaca saobraćajne nesreće, koje je potrebno ispitati u svojstvu svedoka. Roditelji su i pozivali svedoke nesreće da se jave nadležnim organima, posebno momka u dvadesetim godinama, koji je vozio iz pravca Sremskih Karlovaca.

Osumnjičeni dvadesetjednogodišnjak se sumnjiči da je počinio teško krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za šta je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

S obzirom na to da nije određen pritvor, u Petrovaradinu će se nastaviti protest “Pravda za Ninu“, koji organizuju porodica i prijatelji. Najavljena je i blokada Preradovićeve ulice od večeras, u 20 časova.

Porodica i prijatelji nastradale su u nekoliko navrata rekli da će, ukoliko osumnjičeni ne bude bio pritvoren, radikalizovati okupljanja, a da će blokade proširiti i na druge lokacije u Petrovaradinu, te da će one postati dvadesetčetvoročasovne.

Advokat osumnjičenog, Goran Karadarević, početkom avgusta, nakon što je tužilaštvo zatražilo pritvor za njegovog klijenta, saopštio je kako se sud, u ovom slučaju, preselio na ulicu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay