Početna Gradske teme Studenti uveliko u potrazi za stanovima: Cene veće i do 20 posto...

Studenti uveliko u potrazi za stanovima: Cene veće i do 20 posto u odnosu na prošlu godinu

0

Nova akademska godina je sve bliže, a sa njom i potraga studenata za krovom nad glavom tokom studija. S obzirom da Studentski domovi mogu primiti određen broj akademaca, većem delu ostaje da iznajmi stan u gradu.

Iz Agencije nekretnina „Star“ iz Novog Sada istakli su da je trenutno velika potražnja za stanovima, a u odnosu na prošlu godinu cene rente su porasle od 15 do 20 % u zavisnosti od meseca. Može se reći da se cene menjaju i na mesečnom nivou.

Studenti se interesuju za stan već sada, mesec, dva ranije da ne bi došli u situaciju da ih dočekaju previsoke cene, pa im se više isplati da plate ta dva meseca ranije nego da stan iznajme u oktobru ili novembru – ističe Jovan Jeremić iz Agencije „Star“.

Dodaje i da se cene garsonjera kreću oko 200 evra, s tim da ima i onih daleko skupljih u zavisnosti od lokacije, dela grada, blizine fakulteta, pa im cena može izaći i do 270e. Jednosoban stan kreće se oko 220 e, dok je jednoiposoban između 250 i 300e, moze biti i 350e ako je luksuzniji.

Sudenti najviše gledaju da su bliže Limanima, fakultetima, Starom gradu, Podbari, Grabavici. Najčešće uzimaju garsonjere od 180/190 e ili jednoiposobne stanove od oko 250 e. Ne traže nikakav luksuz, ali da mogu normalno funkcionisati. Njima je cena prioritet – nastavlja Jovan Jevremović iz “Star” nekretnina.

Napominju i da je depozit obavezan. Pored visokih cena, studenti se suočavaju i sa problemom da sve više vlasnika ne želi da ih primi, jer su im prioritet zaposleni.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay