Početna Crna hronika Bivša poslovođa Merkatora osuđena zbog zloupotrebe sa fiskalnim kasama i “zarade” od...

Bivša poslovođa Merkatora osuđena zbog zloupotrebe sa fiskalnim kasama i “zarade” od 1,5 miliona

0

Novosađanka S. R. (49) osuđena je na 15 meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja počinjene pre 13 godina, odluka je Višeg suda.

Takođe, izrečena joj je mera zabrane obavljanja delatnosti blagajnika i poslovođe pet godina, piše Dnevnik.

Njoj se pripisuje da je u 2009. godini, od 1. juna do 10. avgusta, iskorišćavanjem položaja odgovornog lica i nevršenjem svoje dužnosti kao poslovođe “Merkatora” u restoranu u tržnom centru na Bulevaru oslobođenja 102 pribavila sebi i drugima protivpravnu imovinsku korist veću od 1,5 miliona dinara.

Ona je, prema navodima optužnice, prikrila da su M. R, J. D. i D. Ć, kao konobari navedenog restorana prisvojili novac u ukupnom iznosu većem od tri miliona dinara, koji su naplatili od korisnika usluga restorana. Za uslugu nisu izdavali fiskalni račun već su na računaru na nedozvoljen način programski činili prekid štampanja fiskalnog računa istovremenim pritiskom na tastere “Alt” i “F4”. Oni su, kao i zamenik poslovođe restorana D. B, već osuđeni zbog ovoga presudom Višeg suda 2015. godine.

Optužnim aktom okrivljenoj se prepisuje da nije prijavila konobare nadležnoj službi Merkatora, već je u svojoj kancelariji, kada je radila, obavljala na računaru dnevnu korekciju utroška materijala kroz dokument “Utrošak kase” nedozvoljenim uvećanjem i tako neistinite podatke koristila prilikom sačinjavanja internih i redovnih mesečnih izveštaja.

Unela je da je potrošeno više sirovina nego što je zaista bilo da bi prikrila stvarno nastali manjak sirovina za obroke koji su prodati i naplaćeni u iznosu koji nisu evidentiran na fiskalnoj traci kase.

Za ovo je J. D. dobijala deo uzetog novca i tako pribavila protivpravnu imovinu na štetu Merkatora.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay