Početna Kultura Novi Sad od vikenda postaje Grad knjige

Novi Sad od vikenda postaje Grad knjige

0

Evropska prestonica kulture ovog vikenda postaje centar pisane reči, okupljajući evropske, regionalne i domaće autore i autorke, jer aktuelni Kaleidoskop kulture ulazi u svoju treću nedelju, posvećenu književnosti. Događaj koji otvara nedelju književnosti 17. i 18. septembra jeste Grad knjige, koji je ovog puta, zbog najavljenih nepogodnih vremenskih prilika, premešten iz Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde se već dve godine održava, u zatvoreni prostor SPENS-a. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Na glavnoj sceni, ispred Gradske kafane, prvog dana, predstaviće se jedan od najznačajnijih književnika Laslo Vegel, potom spisateljica Sanja Savić Milosavljević, a publika će slušati i crnogorske komičare The Books of Knjige. U nedelju, 18. septembra, na istu scenu stižu dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo, jedna od najčitanijih regionalnih književnica Vedrana Rudan, mladi autor Aleksandar Tanurdžić, dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro, kao i velikanka srpskog glumišta, Svetlana Ceca Bojković i drugi.

Književni događaj po kom je Novi Sad stao rame uz rame sa evropskim gradovima — Noć književnosti, koji se treću godinu zaredom održava u okviru Kaleidoskopa kulture, okupiće autore i autorke iz osam zemalja, u različitim objektima u prizemlju SPENS-a. Pod pokroviteljstvom EUNIC-a, u Noći književnosti u Novom Sadu predstaviće se sledeći autori: Rosella Postorino (Italija), Radu Pavel Gheo (Rumunija), Ljuba Arnautović (Austrija), Stevan Bradić (Srbija), Ben Clark (Španija), Cornelia Hülmbauer (Austrija), Sophie Daull (Francuska) i Nataša Kramberger (Slovenija).

Oproštajni koncert čuvenog Lačnog Franza, monodrama velikog Petra Božovića i filmski klasik iz 1946.

Grad knjige, iako prvenstveno usmeren na književnost, akcenat stavlja i na izvođačku umetnost i to uz velika imena. Prvog dana, čuveni slovenački bend „Lačni Franz” predvođen Zoranom Predinom započeće svoju turu oproštajnih koncerata u Srbiji i to baš u Novom Sadu. Uz veliko ime s muzičke scene, 17. septembra stiže i veliko ime teatra, a to je legendarni Petar Božović i njegova monodrama „Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi”. Grad knjige upotpuniće i projekcija filmskog klasika Franka Capre iz 1946. godine „It’s a Wonderful Life”, koji je Američki filmski institut uvrstio među 100 najboljih filmova ikad snimljenih. 

Program za najmlađe otvara Grad knjige  

Program će oba dana vikenda otvoriti sadržaji za najmlađe i to već od 15 časova. U subotu, 17. septembra, decu i njihove roditelje očekuje jedan od naših najvećih glumaca Vojislav Voja Brajović, hor „Čarolija” pod dirigentskom palicom Leontine, dečiji hor „Zvončići”, kao i drugi programi. Drugog dana, 18. septembra, glumac Zijah Sokolović čitaće bajke, a stiže i čuveni dečiji hor „Kolibri”, kao i Udruženje umetnika „Visoko C” koje će izvesti opere za decu, i drugi.

Nedelja književnosti trajaće do 23. septembra i obuhvatiće više od 20 događaja po čitavom Novom Sadu. Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje književnosti počinje nedelja vizuelne i, na kraju, nedelja primenjene umetnosti.  Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste Banka Srbija, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija. Više detalja o programu Grad knjige, kao i celom Kaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković