Početna Crna hronika Četvoro uhapšenih: Osumnjičeni za poresku utaju od 85 miliona dinara

Četvoro uhapšenih: Osumnjičeni za poresku utaju od 85 miliona dinara

0

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i pripadnika BIA, a po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, uhapšena su četiri lica iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreske utaje u ukupnom iznosu od preko 85,7 miliona dinara, pranja novca u iznosu od 292 miliona dinara i 157.752.000,00 dinara i zloupotrebe položaja odgovornog lica, kojim je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od preko 36,8 miliona dinara.

U toku postupka privremeno je oduzeto 37 putničkih automobila, kao i gotovinska novčana sredstva u iznosu od 50.125 evra i 200.200,00 dinara.

Osumnjičeno lice iz Novog Sada je na ime svojih radnika osnovalo više privrednih društava koja su se bavila uvozom polovnih putničkih automobila. Prihode ostvarene prodajom automobila je prikrilo i prisvojilo za sebe na taj način što je iznos od 2.442.000 evra (292 miliona dinara) uplatilo na račune svojih firmi u inostranstvu (Slovačka), a sa njih na privatne devizne račune svojih radnika, a zatim uz pomaganje dva lica sredstva je podizalo i prisvajalo za sebe. Drugi deo gotovog novca od prodaje automobila iz uvoza, umesto na račune privrednih društava uplaćivan je direktno na privatne račune radnika, a podizali su ih pomagači (preko 157 miliona dinara) i vraćali osumnjičenom. Na ovako ostvarene prihode, u ukupnom iznosu od preko 450 miliona dinara, nije obračunat niti uplaćen porez na dohodak građana u ukupnom iznosu od 85,7 miliona dinara.

Protiv četiri odgovorna lica podneta je krivična prijava i određena mera zadržavanja do 48 sati.

Izvor: nsuzivo
Foto: Pixabay