Početna Crna hronika Daboviću odbijeno da doživotni zatvor služi u Crnoj Gori

Daboviću odbijeno da doživotni zatvor služi u Crnoj Gori

0

Viši sud u Novom Sadu odbio je molbu Dejana Dabovića iz Herceg Novog, osuđenog na doživotni zatvor zbog ubistva bivše devojke, da ovu, najtežu kaznu, služi u matičnoj zemlji.

Dabović, koji je u Novom Sadu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog svirepog ubistva Dušanke Jocović 26. decembra 2019. godine, uložio je žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu na odluku suda o odbijanju i čeka se njegova odluka, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda Jelena Ostojin.

U oktobru prošle godine Dabovićev advokat je bio podneo i zahtev za zaštitu zakonitosti – vanredni pravni lek, Vrhovnom kasacionom sudu povodom presude kojom je osuđen na doživotni zatvor, ali je taj zahtev odbijen, čime je potvrđena pravosnažna presuda.

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je u avgustu prošle godine presudu Višeg suda u Novom Sadu iz marta, kojom je Dabović osuđen na doživotni zatvor jer je na svirep način ubio bivšu devojku Dušanku Jocović, presekavši joj nožem dušnik.

Istom odlukom Daboviću je naloženo i da plati troškove sahrane ubijene devojke od 161.000 dinara, kao i tri miliona dinara njenoj majci na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Dabović je osuđen zbog krivičnih dela teško ubistvo iz bezobzirne osvete, kao i za razbojništvo.

Zbog pomenutog razbojništva koje je počinio, obavezan je i da firmi “Meridijan Teć” DOO iz Beograda isplati iznos od 11.300 dinara.

Ovo je druga pravosnažna presuda doživotnog zatvora u Srbiji, a na prvu je osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče, poznat kao “malčanski berberin”, zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz Niša.

Dabović je tokom suđenja priznao ubistvo i detaljno ispričao šta se događalo između njega i devojke, ali nije pokazao znake kajanja.

Devojku je ubio u popodnevnim časovima 26. decembra, na ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, pošto ju je sačekao ispred zgrade i zaklao je.

Bio je u stanju smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa zbog raskida desetogodišnje emotivne veze s njom, zaključilo je sudsko veće sudije Ivane Josifović.

Olakšavajuće okolnosti koje se tiču životne dobi Dabovića, prema stavu suda, izgubile su na značaju imajući u vidu brojne otežavajuće okolnosti, poput svireposti njegovog zločina, kao i činjenice da je i ranije bio osuđivan.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay