Početna Crna hronika Epidemija: I Novi Sad leglo prostitucije

Epidemija: I Novi Sad leglo prostitucije

Prostitucija u Novom Sadu je postala epidemija, zahvaljujući ekonomskoj krizi koja obara cene usluga žigola i prostitutki, piše 021.rs.

Prema podacima novosadske nevladine organizacije “Sigurna pozicija”, kroz jedan ugledni hotel koji se nalazi u blizini Kliničkog centra u Novom Sadu prođe oko trista prostitutki za godinu dana, uzrasta pretežno oko 18 godina.

legs

Direktor ovog udruženja Dejan Nestorović kaže za 021.rs da zbog ovih podataka svi treba da stavimo prst na čelo.

“Muška prostitucija faktički je u praznom prostoru, u vakuumu. Ona ne postoji u srpskom zakonu, nevidljiva je prekršajno, dok ženska jeste vidljiva, ali teško dokaziva. Ipak, može biti vrlo opasna ukoliko pređe u trgovinu ljudima, što važi za oba pola. Muškarce koji se bave ovim poslom lakše je pronaći u Beogradu, gde rade kao fitnes treneri i maseri, a postoji i brdo internet sajtova posvećenih ovim uslugama u svim gradovima”, kaže Nestorović, koji se aktivno bori protiv takozvane “elitne” ili VIP prostitucije.

On navodi da se od muškaraca koji se bave prostitucijom traži da budu što mlađi, odlično negovani i atletski građeni, a uglavnom između 18 i 25 godina. Konzumenti njihovih usluga se obično dobro skrivaju, a među njima ima i oženjenih, biznismena i političara i ne libe se ni da troše novac iz državnog budžeta.

Kada govorimo o devojkama, navodi Nestorović, poslom se bave starlete i estradne umetnice uzrasta oko 18 godina, a među njima se nalaze i veoma poznate osobe. U lancu kuporodaje tela, za mnoge u društvu aktivne su postale i studentkinje Univerziteta u Novom Sadu, tvrdi Nestorović.

“Pružajući seksualne usluge, mlade studentkinje zarađuju i do par stotina evra za veče. One najhrabrije se, doduše, odlučuju da svoj talenat unovče u Dubaiju, za mnogo veće svote novca. Danju je studentkinja, dobra drugarica, uzorna komšinica, a noću postaje pohotna i zanosna seksualna radnica. Radi najčešće po hotelima ili iznajmljenim stanovima. Klijente joj šalju proverena lica poput vlasnika lokala, šefova obezbedjenja… Njen dečko, takođe student, ništa ne zna, a ni ne sluti. Za njega ona je uzorna devojka, iz dobrostojeće porodice. Ovo je samo jedna od priča sa kojom je upoznata NVO Sigurna pozicija”, otkriva za 021.rs Nestorović.

Cene variraju u zavisnosti od grada, a trenutno je “mrtva trka” između Novog Sada i Beograda. Devojke po kafićima u Novom Sadu i Beogradu nude seks za 50, 70 i 100 eura, dok muškarci naplaćuju između 100 i 200 evra. Ponuda je velika, što obara i cenu, pa je seks na veče od devojke moguće dobiti i za manje od navedenih cena.

“Svaka hostesa je dobar posrednik za naručivanje devojaka između stolova, ako i ona sama nije obična prostitutka. Glavnu kariku u lancu prostitucije u Novom Sadu zapravo čine taksisti. Oni imaju stalne makroe od kojih preuzimaju devojke, i voze na adrese. Jedan taksista zna više od stotinu policajaca u većem gradu. Oni bivaju ponekad nagrađeni za svoje usluge, a nekada naplate samo vožnju. Vremenom upoznaju devojke koje voze, postaju i prijatelji sa njima, ali najvažnije je da se od makroa ništa ne sakriva, jer može da ode glava”, tvrdi sagovornik.

Prema istraživanjima organizacija “Sigurna pozicija”, brojne studentkinje u Emirate odlaze kao profesionalne maserke, a vraćaju se kao iskusne seksualne radnice. Najčešće odlaze u grupama preko gospođe, koja drži modnu agenciju. Mesečna zarada može da dostigne i do 4.000 evra, a s druge strane, muškarci se dugo spremaju za posao po crnogorskim lukama, gde imaju najviše posla i najbolje plate, a sve u okviru VIP prostitucije. Sat vremena seksualnih usluga u zemljama Evropske unije iznosi 200 evra, dok “all night” i ekskluzivnije usluge idu i do hiljadu evra.

Izvor: 021.rs