Početna Crna hronika Fondacija Tijana Jurić: Nestanci dece su opasni jer su upravo deca najčešće...

Fondacija Tijana Jurić: Nestanci dece su opasni jer su upravo deca najčešće žrtve trgovine ljudima, seksualne i radne eksploatacije

0

Danas se obeleževa Međunarodni dan nestale dece. Mnogo različitih kultura i organizacija širom sveta danas obeležava 25. maj u nadi da će deca pronaći put kući.

Procenjuje se da se širom sveta svake godine prijavi nestanak više od milion mladih i dece. Kao pojedinci i organizacije odgovorni smo za zaštitu naše dece. Zajedno im možemo pomoći da se vrate svojim domovima.

– Međunarodni dan nestale dece, 25. maj dočekujemo sa sličnom statistikom kao i prethodnih godina. Tokom 2020. godine prijavljen je nestanak 1.372 punoletna lica, od kojih je pronađeno 1.280. U 2020. nestalo je čak 1.147 maloletnih lica od kojih je pronađeno 1.103. Dobre vesti su da nije bilo kriminalnih otmica, niti nestanaka povezanih sa krivičnim delima – navode iz Fondacije Tijana Jurić.

Iz Fondacije navode da se, prema podacima iz MUP-a, kriminalne otmice u Srbiji dešavaju retko. Nestanci su uglavnom povezani sa bežanjem iz hraniteljskih porodica, iz domova i od kuće. Razlozi su različiti, od tragičnih poput zlostavljanja koja deca više ne mogu da trpe, do banalnih kao što je strah zbog loše ocene.

– Fondacija Tijana Jurić se od 2015. godine bori za uvođenje Amber Alerta – sistema za brzo alarmiranje javnosti u slučajevima nestale dece. Radi se o sistemu koji je jedan od najefikasnijih načina da se što pre proširi vest i poveća verovatnoća pronalaska deteta. Ovaj podatak potvrđuje statistika iz Sjedinjenih Američkih Država gde je od početka 2021. godine spašeno 1.064 dece zahvaljujući Amber Alertu, koji u ovoj državi uspešno funkcioniše već 25 godina. Od izuzetne je važnosti da i naša zemlja usvoji ovakav model informisanja javnosti i potrage za decom kako bi se broj nestanaka dece maksimalno smanjio. Nestanci dece su opasni jer su upravo deca najčešće žrtve trgovine ljudima, seksualne i radne eksploatacije. Ne završava se svaki nestanak smrću deteta, već deca koja su odlučila da pobegnu od kuće iz bilo kog razloga najlakše postaju meta predatora koji ih manipulacijom uvode u svet prostitucije, droge i organizovanog kriminala. Nažalost, to su često krugovi iz kojih se deca zarobljena strahom za život i opstanak jako teško izvuku – ističu iz Fondacije.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay