Početna Crna hronika Godinu dana zatvora zbog fotokopiranja udžbenika

Godinu dana zatvora zbog fotokopiranja udžbenika

sud

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda i vlasnika jedne fotokopirnice u Novom Sadu osudio uslovno na godinu dana zatvora, sa rokom provere od tri godine, zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela.

– U tom krivičnom postupku utvrđena je povreda autorskih prava profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Mila Boškovića, koji predaje Kriminologiju, dr Zorana Stojanovića, koji predaje Krivično pravo, dr Maje Stanivuković i docenta dr Petra Đundića sa predmeta Međunarodno privatno pravo, dr Dragana Milkova sa predmeta Upravno pravo i još nekih – kaže za “Dnevnik” asistent na Katedri za krivično pravo Stefan Samardžić.

Vlasnik fotokopirnice je nekoliko godina, bez dozvole autora i izdavača, fotokopirao i prodavao udžbenike profesora tog fakulteta. Nakon što su autori čiji su udžbenici neovlašćeno umnožavani podneli prve krivične prijave, policija je u više navrata pretresala fotokopirnicu i oduzela veći broj fotokopija udžbenika i skripti, a u toku sudskog postupka i više svedoka je potvrdilo da su u toj fotokopirnici, koja se nalazi u blizini fakulteta, u više navrata kupovali unapred umnožene i spiralno uvezane fotokopije udžbenika ili njihovih delova, kao i skripti iz pojedinih predmeta.

Korist koju je vlasnik kopirnice ostvario neovlašćenim umnožavanjem autorskih dela koja je izdao Pravni fakultet UNS-a i istovremeno visina materijalne štete, po imovinsko-pravnom zahtevu, veća je od deset miliona dinara, ali o tom zahtevu sud nije odlučivao, već je oštećene uputio da u parničnom postupku potražuju naknadu štete.

– Značajno je istaći da je umnožavanje samih udžbenika koji predstavljaju autorska dela krivično delo, ali i umnoženih primeraka autorskog dela, što znači da nije dozvoljeno ni fotokopiranje fotokopija niti njihovih delova. Na osnovu Zakona o autorskom o srodnim pravima, kao autorska dela smatraju se sva pisana, ali i govorna dela, kao što su predavanja i govori, ali i prerade autorskih dela u kojima su prepoznatljivi delovi izvornog autorskog dela. Neovlašćeno umnožavanje svih tih autorskih dela predstavlja krivično delo – navodi Stefan Samardžić.

Autor: Dnevnik