Početna Kultura Počeo Novosadski džez festival

Počeo Novosadski džez festival

0

jazz festival3

Svečano otvaranje 18. Novosadskog džez festivala upriličeno je juče u Srpskom narodnom pozorištu uz podršku Gradske uprave za kulturu koju organizuje Kulturni centar Novog Sada.

– Novosadski džez festival, koji se ove godine održava osamnaesti put, jedna je od manifestacija koje su doprinele da naš grad postane Evropska prestonica kulture 2021. godine. Naša aplikacija za EPK temeljila se na četiri simbolična mosta, a jedan od njih nosi naziv Sloboda i to je i ključna reč kada govorimo o kulturi i umetnosti uopšte. Džez muzika i srodni pravci temelje se upravo na slobodi izražavanja, na brisanju pretpostavljenih granica, a to je ono za šta se zalaže i Grad Novi Sad – rekao je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, i dodao da mu je veliko zadovoljstvo što će zahvaljujući džez festivalu Novi Sad ugostiti brojne muzičare i ljubitelje džeza iz Evrope, Sjedinjenih američkih država i zemalja regiona.

Na svečanom otvaranju publici se obratio i proslavljeni muzičar Vasil Hadžimanov koji je tom prilikom rekao da će tokom prve festivalske večeri novosadskoj publici predstaviti svoj novi album u društvu francuskog saksofoniste Žilijana Loraua.

U okviru prvog dana održavanja džez festivala, pored Vasila Hadžimanova upriličeni su i koncerti austrijske pijanstkinje, kompozitorke i pevačice Suzane Savof i američkog saksofoniste Markusa Striklanda i njegovog orkestra.

Ovogodišnji Novosadski džez festival trajaće do 12. novembra. U glavnom koncertnom programu nastupiće devet orkestara iz celog sveta, a u okviru festivala održavaju se i različiti prateći programi kao što su izložbe, predavanja i muzičke radionice.

Autor: Nshronika.rs