Početna Crna hronika Građani obeležili četvrtu godišnjicu pada vojnog helikoptera sećanjem na stradale

Građani obeležili četvrtu godišnjicu pada vojnog helikoptera sećanjem na stradale

Stotinak Novosađana okupilo se sinoć oko 18 časova na Trgu republike, kako bi obeležili godišnjicu tragedije u kojoj je nastradala četvoročlana posada vojnog helikoptera, dvojica medicinskih radnika i tek rođena beba.

Među stradalima je bio i Novosađanin, major Omer Mehić.

Okupljeni su zapalili sveće, poslagane u obliku slova “H”.

Događaj su organizovali organizatori protesta “Jedan od pet miliona“, koji su poručili da je građanska obaveza da se sačuva uspomena na one koji su izgubili živote u obavljanju svoje profesionalne i ljudske dužnosti, ali i da se ponovo zahteva da krivci budu primereno kažnjeni.

Glumac Milorad Kapor govorio je recital posvećen stradalima. “Neko ko se glinom bavio, u glinu vas je pozvao. Pozvali su vas u mrak koji sa sobom nose. Vas koji se samo sa vedrim nebom družite i slomiše vam moćna krila”, rekao je Kapor i poručio da će biti pravde “dok je nas koji njihovo dično ime pominjemo i divimo im se”.

“Neka im je večna slava i sunčano nebo”, dodao je Kapor. Nakon recitala, neki od građana su produžili do Saborne crkve, gde su takođe zapalili sveće.

Tužilaštvo je povodom ove nesreće odlučilo da niko nije odgovoran i da istrage neće biti, dok su dvojici generala ukinute disciplinske presude. Javnost je pozivala na odgovornost ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je inicirao medicinski transport bebe, kao i na odgovornost tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, čiji je poziv doveo do pokretanja vojne akcije, radi spasavanja bebe stare pet dana vojnim helikopterom, jer transport sanitetskim kolima nije bio moguć zbog odrona.

Gašić tom prilikom nije pozvao načelnika Generalštaba, što nalaže vojna procedura, na šta je bio i upozoren, nego se direktno obratio brigadnom generalu, komandantu 204. vazduhoplovne brigade Predragu Bandiću. Posle toga je obavljeno nekoliko razgovara, a prva procena Vojske je bila da su meteorološki uslovi ispod minimuma za poletanje.

Nakon što je ipak poleteo, pilot Omer Mehić je predlagao da sleti u Batajnici ili VMA, što je bio i plan, ali mu je 20 minuta pre sletanja javljeno da je prihvat bebe organizovan na Aerodromu “Nikola Tesla”. Bandić je u izjavi pred vojnom komisijom izjavio da ga je Zlatibor Lončar obavestio da će prisustvovati sletanju helikoptera.

Sumnju da je postojala namera da se čitava akcija spasavanja bebe iskoristi za političku promociju ministara, unelo je i to što su agencije objavile da je helikopter sleteo i da ga je dočekao ministar zdravlja, te da su akciju organizovali on i ministar odbrane Bratislav Gašić, pisao je ranije Insajder. Vest su ubrzo preneli i drugi mediji, ali su je potom obrisali.

Izvor: 021
Foto: Pixabay