Početna Gradske teme GSP nabavlja osam novih autobusa

GSP nabavlja osam novih autobusa

Gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad” kupiće osam novih autobusa srednje veličine (midi) sa pogonom na gas.

Kako se može videti u planu javnih nabavki, procenjena vrednost je 100 miliona dinara bez PDV-a.

Ukupan broj sedišta u vozilu mora biti minimalno 24, a zahteva se ugradnja minimalno četiri preklopna sedišta i opremanje jednog mesta za invalidska kolica sa pojasevima za fiksiranje.

Između ostalog, traži se da autobusi imaju radio sa bluetooth-om i minimalno četiri zvučnika u putničkog prostoru, te senzore na zadnjem delu vozila koji signalizira rastojanje vozila od prepreke prilikom vožnje u rikverc ili postojanje parking kamere sa displejem u vidnom polju vozača.

U GSP su naveli da bi preduzeće trebalo svake godine da se obnovi 10 odsto od ukupnog broja vozila u voznom parku. “Kako je prosečna starost voznog parka preko 12 godina, neophodno je u 2019. godini izvršiti nabavku novih autobusa. Nabavkom novih autobusa povećala bi se i tehnička ispravnost voznog parka. Na taj način bi se smanjili troškoli rezervnih delova, kao i troškovi goriva. Sa povećanjem tehničke ispravnosti voznog parka, povećala bi se i bezbednost i sigurnost prevoza putnika, kao i drugih učesnika u saobraćaju”, navodi se u planu poslovanja GSP za ovu godinu.

U istom dokumentu stoji i da GSP raspolaže sa 268 autobusa, od čega su 191 solo, 72 zglobna, a pet autobusa su manjeg kapaciteta.

Izvor: 021
Foto: Pixabay