Početna Crna hronika Inspektori protivpožarne zaštite oslobođeni odgovornosti za Kontrast

Inspektori protivpožarne zaštite oslobođeni odgovornosti za Kontrast

Osnovni sud oslobodio je troje inspektora protivpožarne zaštite optužbi da su zloupotrebili službeni položaj u slučaju “Kontrast”.

U njihovoj nadležnosti bila je kontrola ove diskoteke u kojoj je pre pet godina nastradalo šestoro mladih ljudi. Protivpožarni inspektori Tihomir Vulević, Slavko Hajrović i Maja Golubović, zaduženi za preventivnu zaštitu, na početku suđenja 2015. godine izjavili su da ne priznaju krivično delo za koje se terete.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog dokumenata koji nose oznaku “poverljivo”, a u martu je počelo iz početka jer je drugi sudija preuzeo predmet i bio je promenjen zamenik javnog tužioca. Svojevremeno sve troje inspektora su na suđenju četvorici optuženih za požar u “Kontrastu” bili saslušani kao svedoci.

Slavko Hajrović je tada izjavio da je, sa kolegom Tihomirom Vulevićem, marta 2008. bio u vanrednoj kontroli i da je zakupcu Slaviši Stanišiću naloženo da se izvede izlaz za evakuaciju, a vlasniku diskoteke Alojzu Ganiću da uradi projektno-tehničku dokumentaciju. Maja Golubović je u svom svedočenju izjavila da je 7. aprila 2010. bila u vanrednoj kontroli sa drugim inspekcijama i policijom. Utvrdila je da nije izvedena obuka zaposlenih o protivpožarnoj zaštiti, niti je postojao plan.

Podsetimo da je sud građevinskog inspektora Veselina Kerca, koji se teretio da je zloupotrebio službeni položaj, krajem oktobra 2016. oslobodio optužbi, kao i da je načelnica Turističke inspekcije, Radoslava Rončević, kojoj se sudilo za isto krivično delo, početkom juna prošle godine, takođe, oslobođena.

Kažimo i da je vlasnik diskoteke “Kontrast” Alojz Ganić prošlog juna pušten iz zatvora posle dve trećine izdržane kazne. On je svojevremeno bio osuđen na pet godina zatvora, pa je Apelacioni sud tu kaznu smanjio na četiri i tako se našao na slobodi. Ostali odgovorni se i dalje nalaze u zatvoru, zakupci “Kontrasta” Dejan Ratković i Slaviša Stanišić služe sedam, odnosno devet godina zatvora, a električar Miroslav Papuga devet godina.

Izvor: 021.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here