Početna Crna hronika Jedanaest osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili 46 privrednih društava

Jedanaest osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili 46 privrednih društava

0

fudbaleri vose

Jedanaest osoba uhapšeno je zbog sumnje da su oštetili 46 privrednih društava i nezakonito prisvojili skoro 26 miliona dinara. Osobe su uhapšene u zajedničkoj akciji novosadske i kragujevačke i policije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.
Zbog sumnje da su prevarili pomenuta društva, uhapšeni su: I. P. (32), K. D. (47), J. K. (39), S. D. (43), M. M. (23), I. B. (33), P. B. (49), B. M. (36), I. R. i N. T. (38) i M. S. (39). Policija traga za još dve osobe, a krivična prijava je podneta i protiv druge dve osobe, od kojih se jedna već nalazi na izdržavanju kazne.
Sumnja se da je I.P, putem oglasa pronalazila i kupovala registrovana i neaktivna privredna društva, a potom ostale osumnjičene registrovala kao odgovorna lica u tako kupljenim firmama, nakon čega je fiktivnim kompenzacijama i gotovinskim uplatama i isplatama uvećavala promet na računima, a sve u cilju lažnog prikazivanja boniteta i dovođenje u zabludu isporučioca robe.
Nakon ovog, članovi kriminalne grupe J. K, I. B, N. T, B. M, kao formalni direktori ovih privrednih društava u saradnji sa S. D, P. B, K.D, I. R. koji su obavljali poslove komercijalista, kupovali su različitu robu na odloženo plaćanje, pri čemu su kao garanciju plaćanja za preuzetu robu izdavali blanko menice, iako su znali da neće imati novčanih sredstava na računima firmi u vreme dospeća menice.
Time su privredna društva doveli i održavali u zabludi da će isporučena roba biti plaćena u celosti.
Osumnjičeni su robu prodali “na crno” za gotov novac koji su podelili po prethodnom dogovoru, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 25.9 dinara, na štetu 46 privrednih društava sa treritorije Republike Srbije.

Autor: 021.rs