Početna Gradske teme Kubanske vakcine za karcinom pluća besplatne i na dobrovoljnoj bazi

Kubanske vakcine za karcinom pluća besplatne i na dobrovoljnoj bazi

0

institut sremska kamenica

Kubanske vakcine koje se koriste kao terapija za karcinom pluća stigle su u Srbiju, a testiranja i odabir pacijenata kreću od ponedeljka, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da će vakcine biti besplatne i na dobrovoljnoj bazi.

Lončar je na konferenciji za novinare rekao da se u narednih 10 do 15 dana, kad prođe period testiranja i odabira pacijenata, očekuje dolazak lekara sa Kube, koji će pratiti pacijente i primenu vakcina “Cimavax EFG”.

Testiranje i odabir pacijenta će se obavljati na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici. “Od ponedeljka svi zainteresovani pacijeti mogu da se jave navedenim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine”, rekao je Lončar i podvukao da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Ministar je istakao da će vakcine biti apsolutno besplatne i da nema razloga da se bilo kome nudi novac za njih, te naglasio da je najteži korak bilo da vakcina stigne u Srbiju, odnosno da se potpiše ugovor. “Želimo da pomognemo i našim ljudima, ali i ljudima iz regiona, jer je interesovanje neverovatno. Gledamo da nađemo način da i oni dođu do vakcina, jer ne možemo da ih priuštimo onima koji nisu naši osiguranici, ali naći ćemo način da oni te vakcine mogu da uzmu u Torlaku i da učestvuju u studijama koje će se raditi u Srbiji”, rekao je Lončar.

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života, rečeno je na konferenciji. U Srbiji, kako je rečeno, godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

Ministar Lončar je rekao da nije interes da se Institut Torlak obogati, već da pomogne ljudima, a direktorka tog instituta Vera Stoiljković da je to nacionalna institucija, da radi za svoju državu, zdravstvo i pacijente i da se trudi da obezbedi sve mogućnosti za lečenje građana i osiguranika. “Proizvodimo svoje i distribuiramo inostrane vakcine, pa tako i ove”, rekla je Stoiljković, izrazivši nadu da će saradnja sa proizvođačem kubanskih vakcina biti unapređena.

O kontraindikacijama je govorio direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Branislav Perin, koji je rekao da ta vakcina može imati posledice kao i sve druge vakcine, poput povišene temperature, groznice, crvenila, te da za sad ne postoje klasične kontraindikacije.

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta “Torlak” o nabavci 1.680 jedinica leka, koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća, potpisan je u oktobru. Na taj način je realizovan dogovor koji je postignut u maju prilikom posete delegacije Srbije Kubi, koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU. Zlatibor Lončar izjavio je danas da se nada da će u narednih meseci u Srbiju stići i lek za dijabetesno stopalo, čiji zastupnik najverovatnije biti kompanija “Hemofarm”.