Početna Crna hronika Jezivi detalji slučaja nestale i zlostavljane devojčice iz Kisača

Jezivi detalji slučaja nestale i zlostavljane devojčice iz Kisača

0

Trinaestogodišnja devojčica iz Kisača pronađena je nakon dvodnevne policijske potrage kod jednog prijatelja u Budisavi nadomak Novog Sada. Ona je pobegla od kuće nakon što je zvala policiju i ćutala, a potom je otkriveno da je devojčicu više puta silovao očuh Jablan V. (39).

Ovog muškarca je novosadska policija privela u utorak u popodnevnim satima i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom javnom tužiocu na saslušanje zbog sumnje da je počinio krivično delo silovanja maloletnice. Niko iz policije ili tužilaštvo nije želeo zvanično da potvrdi pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, ali “Blic” nezvanično saznaje da je seksualno zlostavljane deteta trajalo duži vremenski period, i da je bilo izvedeno manipulacijom i obmanom, a ne klasičnom pretnjom nasiljem.

Kako je “Blic” izveštavao, nestanak devojčice u ponedeljak uveče prijavila je majka M. V. (48), koja je devojčicu usvojila još dok je bila beba, u periodu kada je bila u braku sa drugim muškarcem. Od njega se razvela kada je devojčica imala oko sedam godina i, prema rečima članova njegove porodice, od tada skoro da uopšte nisu u kontaktu.

– M. je sa ćerkom napustila bivšeg muža jer se ovaj navodno propio. Bilo je tu nekih svađa, ali ne i nasilja. Jednostavno, M. više nije htela da trpi njegova pijanstva i nije želela da ga njihova usvojena ćerka takvog gleda. Od tada je devojčica retko dolazila da vidi oca, a pogotovo u poslednje vreme. Nakon izvesnog vremena, kod njih se doselio J. koga je M. navodno upoznala preko Fejsbuka, a da li su bili u braku, to zaista ne znam – priča rođaka devojčicinog usvojitelja, u nadi da nisu istinite priče da joj je mala rođaka zlostavljana.

Komšinica porodice kaže da je bila zatečena vešću da je J. napastvovao pastorku, i dodaje da teško može da poveruje u to.

– Od kada se doselio pre par godina, J. je delovao normalno – kao svaki komšija. Ponekad je dolazio da pozajmi od nas neki alat i uredno ga vraćao. Sa njim nismo puno pričali, ali sa M. jesmo i ona se nikada na njega nije požalila. Ipak, niko ne zna šta se tamo dešavalo iza zatvorenih vrata. Iskreno se nadam da to nije istina, jer je devojčica dovoljno propatila. Pravi roditelji su je ostavili i našla je svoju sreću sa M. i sada da joj se tako nešto desi bila bi velika nepravda – priča potreseno sagovornica.

Užasno klupko zločina počelo je da se odmotava kada je devojčica više puta pozvala policiju, verovatno s namerom da prijavi šta joj je očuh uradio, ali je svaki put ćutala i nije odgovarala na pitanja policajaca. Policija je ubrzo locirala odakle dolazi poziv i uputila se na adresu ove porodice. Majka i očuh privedeni su na informativni razgovor i devojčica je iz straha da će sve biti otkriveno i da će je majka grditi pobegla od kuće.

Ubrzo je pronađena i policajcima je ispričala kroz kakav je užas prolazila.

Policija je potom zadržala njenog očuha i odredila mu pritvor. Prema nezvaničnim informacijama “Blica” uhapšeni Jablan V. priznao je da je silovao devojčicu.

Igor Jurić, osnivač “Fondacije Tijana Jurić”, kaže da je policija u ovom slučaju uradila dobar posao, kao i građani Novog Sada koji su bili vrlo aktivni u samoj potrazi.

– Moram da napomenem da su i u ovom slučaju određeni ljudi neodgovorno komentarisali ovako tešku situaciju i osuđivali dete, ne znajuću koji su bili povodi odlaska od kuće. Ono što mogu gotovo sa sigurnošću da tvrdim je da je dete otišlo zato što je bilo zlostavljano, ali zbog istrage ne mogu dalje više ništa da kažem. Srećan sam i ponosan što je još jedan slučaj rešen i dete vraćeno kući – izjavio je Jurić.

Kako dodaje, upravo je u sredu bio na sastanku sa Nebojšom Stefanovićem, ministrom policije, gde su razgovarali o pokretanju kampanje koja će imati za cilj da s jedne strane opominje decu koja žele da odlaze od kuće i lažno beže. S druge strane, Fondacija i policija će zajednički raditi na tome da se još brže i efikasnije pronalaze nestala deca.

– U narednom periodu sama potraga i prevencija biće na još višem nivou – najavljuje Jurić.

Kazna – najmanje 10 godina robije

Kazne za krivično delo silovanje – ako tužilaštvo ostane pri ovoj pravnoj kvalifikaciji – variraju u zavisnosti od toga kako je počinjeno i kakve je posledice izazvalo. U ovom konkretnom slučaju, radi se o stavu 4. člana 178. Krivičnog zakona, koji propisuje da se za silovanje deteta može izreći kazna ne manja od 10 godina robije.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay