Početna Crna hronika Komšije u neverici: Matik je bio pristojan i povučen čovek!

Komšije u neverici: Matik je bio pristojan i povučen čovek!

frantisek_matik

Slovak, uhapšen u Novom Sadu zbog prevare vredne oko 500 miliona evra, otvorio je firmu da bi legalizovao ukradeni novac.
Na adresi u Ulici Branka Ćopića 99 u novosadskom naselju Adice, gde je František Matik i živeo, nalazi se i firma registrovana za transport „FMD logistik“, a koja je bila paravan za pranje novca iz Slovačke. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je firma registrovana na Matikovu nevenčanu suprugu Mariju Kubelak, državljanku Rumunije.
Policija proverava poslovanje firme jer se sumnja da je preduzeće zapravo služilo za pranje novca i da je preko njega ukradeni novac ubacivan u legalne tokove – kaže izvor „Blica“.
Na istoj adresi bio je registrovan i „FMD food“, preduzeće za promet robe na veliko. Kao ovlašćeno lice i jedini zaposleni se navodi izvesni Pero Mandić iz Veternika, koji je juče spustio slušalicu našem novinaru. Prema zvaničnom finansijskom izveštaju APR-a, ukupna aktiva „FMD food“ iz 2013. je iznosila 675.000 dinara. Iste godine ova firma je – likvidirana.
Matik je na suprugu Mariju, saznaje „Blic“, prijavio i kuću u kojoj su stanovali duže od 12 godina, otkad se krije u Srbiji. Prevarant je živeo u kući u naselju Adice, udaljenom oko pet kilometara od centra grada. Stanovao je u mirnom kraju, daleko od očiju javnosti. Komšije iz ulice kažu da je Matik odlično govorio srpski jezik, kao i većina vojvođanskih Slovaka, zbog čega su i mislili da je rođen u Srbiji. Niko nije ni slutio da je njihov ljubazni komšija okoreli prevarant i begunac od zakona.

Uvek se ljubazno javljao. Znao je da prisustvuje i skupu stanara ulice – navodi komšinica Marica J.

I ostale komšije kažu da je Matik bio pristojan, ali dosta povučen čovek, i da se nije družio s ostalim stanarima.

Autor: Blic
Foto: MUP, N.Mihajlović