Početna Crna hronika Kontić tvrdi da nije bežao i da je u Crnu Goru otišao...

Kontić tvrdi da nije bežao i da je u Crnu Goru otišao pre istrage

0

Ivan Kontić, osumnjičen za brutalno premlaćivanje Miljana Mandića, danas je na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu rekao da nije pobegao iz Srbije, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

On je juče izručen iz Crne Gore zbog sumnje da je 24. avgusta premlaćivanjem Miljana Mandića u Novom Sadu, prema tvrdnjama tužilaštva pokušao da ga ubije, za šta je istraga protiv njega pokrenuta tek 12. septembra.

“Petnaest dana nakon događaja je Kontić boravio u Novom Sadu i vodio normalan život i niko ga povodom toga nije tražio, a u Crnu Goru kod roditelja je otišao u vreme kad nije bilo nikakvog krivičnog postupka protiv njega. Nigde nije bežao”, prenela je Tanjugu njegov advokat Zora Dobričanin.

Ona je apelovala na poštovanje prezumpcije nevinosti koja je, kako kaže, prema njemu mnogo puta brutalno prekršena od gotovo svih koji su se “dohvatili njegovog imena u prethodna tri meseca”.

Kontić je dao iskaz sudiji na okolnosti koje se tiču pritvora, a odluka o pritvoru će biti doneta sutra, precizirala je za Tanjug portparol suda Jelena Ostojin.

Njemu je pritvor određen u septembru dok je bio u bekstvu, a sada treba da bude odlučeno da li ta odluka ostaje na snazi, s obzirom da tužilac smatra da postoji opasnost od bekstva.

Kontićevi branioci su međutim danas osporavali postojanje bilo kog razloga za pritvor , tvrdeći da ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo pokušaj ubistva.

“Ta optužba je samo mrtvo slovo na papiru bez ijednog jedinog dokaza. Takođe, iz spisa predmeta je očigledno da se u tu subotu 12. septembra postupalo kršenjem svih pravila postupka od svih redom tadašnjih učesnika u postupku u jednoj očigledno haotičnoj atmosferi pod ogromnim pritiskom”, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Podsetila je da je Kontić nakon hapšenja u Podgorici u oktobru tražio da bude izručen Srbiji po skraćenom postupku iz Crne Gore kako bi sto pre došao pred sud i dokazao da je u pitanju “smišljen scenario te da su organi gonjenja naseli na stručno izveden spin protiv njega od strane očigledno nekog uticajnog pojedinca ili centra moći”.

“Jer kako drugačije objasniti toliku paniku koja počinje tog 12.septembra dvadeset dana nakon događaja”, napomenula je advokatica.

Nakon saslušanja Kontić je vraćen u pritvor Okružnog zatvora u Novom Sadu, a odluka o pritvoru se očekuje sutra.

Kontić će pred tužioca biti izveden u petak, 11. decembra u 13 sati radi saslušanja u vezi sa krivičnim delom za koje se tereti, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje vodi istragu protiv njega zbog sumnje da je 24. avgusta brutalnim premlaćivanjem Miljana Mandića pokušao da ga ubije.

Kontić će pred tužiocem moći da iznese svoju odbranu, koju je najavio nakon hapšenja u Podgorici.

On je u utorak izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana skrivanja. Nakon toga Ministarstvo pravde Srbije je uputilo molbu za njegovo izručenje, a on je dao saglasnost da bude izručen.

Mandić je kao oštećeni ranije ispitan u tužilaštvu.

Tužilaštvo u Novom Sadu tereti ga za krivično delo ubistvo u pokušaju.

Zajedno sa njim osumnjičeni su u ovom slučaju O. L. i L. V, koji se sumnjiče za krivična delo učestvovanje u tuči, odnosno pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Mesec dana su bili u pritvoru, a sredinom oktobra su pušteni da se brane sa slobode.

Novosadska policija je ranije saopštila da se Kontić sumnjiči da je 28-godišnjem mladiću zadao više udaraca u predelu glave i tela, usled čega je on izgubio svest, a nakon toga mu je polomio “obe podlaktice”.

Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti nakon što je 11. septembra na društvenim mrežama objavljen video snimak na kome se vidi prebijanje mladića.

Kontić je poreklom iz Nikšića, a u Srbiji je diplomirao na Pravnom fakultetu i u advokatskoj kancelariji je radio kao pripravnik pre incidenta u kojem je prebio Mandića (28) u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 24. avgusta.

Izvor: Tanjug
Foto: MUP/Printscreen