Početna Crna hronika Lažni inspektor vara prodavce po Novom Sadu i Beogradu

Lažni inspektor vara prodavce po Novom Sadu i Beogradu

0

Lažni Republički tržišni inspektor, koji vara vlasnike prodavnica i lokala u Novom Sadu, sada je svoj “posao” nastavio i u Beogradu.

Vlasnici jedne beogradske prodavnice kažu za “Blic” da im je uz poruku da ga “časte” kako bi ih on zauzvrat “čuvao”.

Ivana L, prodavačica iz radnje na Vračaru, navodi za “Blic” da joj je u sredu, 11. avgusta u radnju ušao specifičan čovek koji je nosio sandale i čarape i da je bio jako ubedljiv u svojoj priči da je Republički tržišni inspektor i da je došao u proveru.

“U sredu, 11. avgusta, u prodavnicu je ušao čovek prosede kose, debeljuškast, bio je visok oko 170cm, imao je naočare i platnenu akt tašnu. Ono što sam baš dobro zapamtila bile su sandale ispod kojih je nosio čarape. To mi je bilo čudno, jer je napolju jako toplo, ali pomislila sam da je čovek iz unutrašnjosti, da možda sarađuje sa ljudima u Beogradu. Rekao mi je da se zove Dragan, a odmah potom je dodao prezime Mačvanin, simbolično jer je navodno iz Mačve. Predstavio se kao Republički tržišni inspektor i dodao u šali da ‘nema šta nije'”, započinje svoju priču prodavačica.

Kako kaže, u trenutku se nije setila da mu traži identifikaciju koja bi potvrdila njegovo zanimanje, ali kaže da je očekivala da će on to u jednom trenutku i uraditi.

“Kada je ušao, tražio je da proveri da li smo izdavali račune, a odmah zatim prešao na protivpožarne aparate. Nije mi pokazao identifikaciju, moja je greška što se toga u tom trenutku nisam ni setila, ali sam mislila da će sam u jednom momentu to uraditi. Kako je video da je sve u redu sa lokalom, rekao nam je da će nas čuvati ako mu damo novac za piće”, kaže Ivana i dodaje:

“On stvarno nema razloga da nas bilo kako čuva, mi sve radimo regularno, po zakonu. Zahtevao je da zovem vlasnike radnje koji se nalaze u unutrašnjosti Srbije i tada je vlasnica pristala da mu dam novac, 2.000 dinara, a on je zatim nasmejan otišao.”

Kako navodi sagovornica beogradskog lista, ovo nije prvi put da je ovaj muškarac uspeo da uzme novac dolazeći u lokale sa istom pričom.

“Kako sam ga kasnije tog dana videla da sedi u jednom obližnjem restoranu, poželela sam da ga prijavim policiji da ne bi nekog prevario za veću svotu novca. Požalila sam se kolegama koji rade u lokalima pored mog gde sam uspela da saznam da je isti čovek, pre nego što je došao kod mene, posetio lokal moje koleginice”, priča Ivana.

Ona dodaje da je za ovakve prevare čula i ranije.

“Vlasnik jedne radnje, rekao mi je da je pre dve, tri godine došao, kako on sumnja, isti čovek sa istom pričom, koji je uspeo da ga prevari. I tada je uzeo malu količinu novca, jer zna do koje granice sme da ide, da ga policija ne bi jurila. Ja sam prenela svima koje znam, da bih sprečila da se ovo i njima dogodi”, kaže ona.

Vara i po Novom Sadu

Kako je “Blic” nedavno pisao, lažni inspektor prevario je pre nekoliko nedelja i vlasnika novosadske prodavnice zdrave hrane. I njemu se predstavio kao inspektor protivpožarne inspekcije, koji mu je pod pretnjom da će mu ispisati veliku kaznu prodao protivpožarni aparat, koji vlasnik prodavnice potom nije dobio.

Kako za “Blic” objašnjava prevareni prodavac, lažni inspektor pojavio se u prodavnici u subotu prepodne i tražio od radnice da pregleda protivpožarnu opremu.

“Radnica me je odmah pozvala telefonom i rekla da je inspektor u radnji. Kada je preuzeo vezu od radnice počeo je da mi preti nekom kaznom od 200.000 dinara zbog nemanja protivpožarnog aparata. Moja prodavnica ima sve dozvole i poslujemo potpuno legalno i nikada nam niko nije tražio protivpožarni aparat. Pošto je delovao prilično uverljivo, pomislio sam da su se možda propisi promenili te da po nekom novom propisu sada i mi prodavci zdrave hrane moramo da imamo taj aparat. Onda je on rekao da mi može prodati jedan, da je on ovlašćen za takve stvari i da mi ovoga puta neće pisati kaznu. Tražio je za aparat 5.500 dinara i to mi je malo bilo sumnjivo zašto traži keš ali sam ipak pristao pošto je delovao veoma ubedljivo. Kada mu je radnica dala pare on je rekao da će doneti aparat u ponedeljak i nije se više pojavio”, ispričao je prevareni Novosađanin.

Sagovornik Blica kaže da je do srede čekao da se pojavi “inspektor” ali je tada shvatio da su se njegove sumnje obistinile i da je prevaren.

“Otišao sam u protivpožarnu inspekciju gde su mi rekli da oni ne vrše tako provere objekata, da imaju potpuno drugačiju proceduru a kada sam im pokazao snimak njihovog navodnog kolege rekli su mi da on ne radi kod njih i savetovali me da odem da prijavim slučaj policiji. To sam i učinio i sada čekam rasplet. Ja sam ispao naivan i nadam se da neće neko drugi nasesti na ovu prevaru, a pitanje je koliko je već oštećeno prodavaca pošto sumnjam da nisam jedini”, rekao je on.

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Blic