Početna Crna hronika Mesec dana od iznenadne smrti trudnice, porodica i dalje čeka rezultate sa...

Mesec dana od iznenadne smrti trudnice, porodica i dalje čeka rezultate sa obdukcije

0

Pre tačno mesec dana, 25. decembra, život je iznenada izgubila Đurđica Marković, majka troje dece koja je u tom trenutku bila u šestom mesecu trudnoće. Posle toliko vremena porodica Marković i dalje ostaje uskraćena za informacije o tome šta se dogodilo i kako je došlo do smrti.

Rezultate sa obdukcije porodica preminule trebalo je da dobije 20. januara, kada im je rečeno da će se na iste čekati možda još oko mesec dana.

Ono što je interesantno je to da još nema rezultata ni sa problematičnog pregleda u novosadskom porodilištu, posle kojeg je, u razmaku od dva dana, nesrećna žena preminula. Ti rezultati se obično čekaju do deset dana, što znači da je trebalo da budu dostupni još 3. januara.

Pregled u Betaniji dobio je epitet “problematični” zbog toga što je na njemu utvrđeno da je Đurđica vodila redovnu trudnoću bez komplikacija i otpuštena je kući sa uverenjem da je sve u redu, da bi posle dva dana došlo do iznenadne smrti. Problematično je i to, kako je već napomenuto, što rezultata analiza sa tog pregleda još nema.

Služba za odnose sa javnošću Kliničkog centra Vojvodine određeno vreme bila je nema za komentare o ovom događaju, da bismo pre nedelju dana, umesto konkretnih odgovora ili saopštenja, tek posle podsećanja na slučaj Đurđice Marković, dobili odgovor da ne mogu ništa reći pre rezultata obdukcije, onih koji će se čekati još mesec dana.

Nedostupnost uobičajenih informacija stvara sumnju u nespremnost ili nekompetentnost ove institucije da iste iznese, što može biti posledica protekcije između medicinskog osoblja, ukoliko rezultati pokažu da je nešto pošlo po zlu prilikom obavljenog pregleda. Po otpusnoj listi koju je dobila Đurđica, osnova za tu sumnju ne bi trebalo da bude, jer na njoj piše da je sve u redu. Zato je čudno što posle ovoliko vremena informacije vezane za njenu smrt nisu transparentne.

Kako se vidi na otpusnoj listi, Đurđici je obavljena kordocenteza koja je prošla bez ikakvih komplikacija posle čega je otpuštena kući.

Podsećamo, ona je u šestom mesecu redovne trudnoće otišla na ovu intervenciju, da bi joj se posle dva dana stanje zakomplikovalo usled čega je preminula. Po rečima njenog supruga, ona je u sanitetu, na putu do Doma zdravlja u Baču, povraćala krv. Za sobom je ostavila supruga Branimira i troje male dece.

Prvobitna objava može se pročitati ovde.

Ukoliko neko od čitalaca želi i može pomoći porodici Marković koja se trenutno nalazi u teškoj situaciji, to može učiniti uplatom na račun: 340-32283549-97 (ime primaoca: Branislav Marković).

Izvor: NS Hronika
Foto: Privatna arhiva