Početna Crna hronika Moguća žalba novosadskog Tužilaštva na presudu Goranu Davidoviću

Moguća žalba novosadskog Tužilaštva na presudu Goranu Davidoviću

Novosadski Viši javni tužilac Zoran Jakovljević ne isključuje mogućnost da će podneti žalbu na presudu vođi zabranjenog Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću, koji je ove nedelje nepravosnažnom presudom osuđen na godinu dana zatvora nakon 11 godina suđenja

Jakovljević, koji je nedavno preuzeo ovaj slučaj, izjavio je za “Blic” da je zadovoljan presudom s obzirom na to da ovaj proces traje punih 11 godina.

– Ipak, ne isključujem mogućnost da nakon što dobijem presudu u pisanoj formi podnesem i žalbu na nju jer je Davidović osuđen na minimalnu kaznu za to krivično delo za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora – objasnio je Jakovljević.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević izrazio je zadovoljstvo što je konačno, nakon 11 godina, doneta presuda u slučaju Gorana Davidovića, ali je izrazio i žaljenje zato što ona još nije pravosnažna.

– U tom procesu smenjivali su se i tužioci i sudije, i novi tužilac je konačno uspeo da izdejstvuje presudu. Takođe, ohrabruje i stav tužilaštva da je kazna mala jer svako ko napadne nekog bez razloga zaslužuje veću kaznu – izjavio je Radosavljević ne želeći da spekuliše o tome koja bi to primerena kazna mogla biti.

Dodao je da je strašno to što se osuđeni svih ovih godina nisu želeli da se suoče sa svojim nedelom, pa se tako, poput prvooptuženog Davidovića, nisu ni pojavljivali na suđenjima.

– Sud ne sme da bude blag prema prekršiocima i ovakva nedela ne smeju da se tolerišu. Izgleda da smo kao društvo postali letargični na sve te događaje jer postupci traju dugo, počinioci su nedostupni pravosudnim organima i na kraju male kazne mogu samo da izazovu kontraefekat i da ohrabre druge da čine takva dela – smatra Radosavljević.

Sa njim se slaže i predsednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov koji kaže za “Blic” da je ceo taj slučaj jedan pravosudni skandal i blamaža.

– Da se novi tužilac konačno nije pojavio sa novim dokazima, da optužnica nije prekvalifikovana i da nisu pregledani video i foto materijali mislim da bi optuženi dobili još manje ili nikakve kazne. Ispada da gore prolaze neki što čine daleko benignije stvari od onih koji potpiruju međunacionalnu mržnju ili napadaju one koji im se ne suprotstavljaju – ocenjuje Popov.

Dodaje i da je cela ta priča oko Nacionalnog stroja i suđenja veoma obeshrabrujuća i da je skandalozno koliko je dugo trajala.

– Ceo taj proces je jedna loša poruka građanima Srbije jer oni sada ne mogu biti sigurni da se takve stvari neće ponoviti. Taj proces je u isto vreme i neka vrsta poruke onima koji čine ta krivična dela da se mogu izvući uz minimalne sankcije – zaključuje Popov.

Nakon što je objavljena presuda, Goran Davidović je najavio da će se možda šaliti na presudu.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay