Početna Crna hronika Načelnik PU NS – Siniša Radaković: Manji broj krivičnih dela, povećan broj...

Načelnik PU NS – Siniša Radaković: Manji broj krivičnih dela, povećan broj hvatanja na delu

Sinisa Radakovic

U prvom kvartalu ove godine na području Policijske uprave Grada, broj krivičnih dela opšteg kriminaliteta smanjen je za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, broj uhvaćenih u trenutku vršenja krivičnog dela ili neposredno posle, višestruko je povećan. Načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Siniša Radaković smatra da su ovi ohrabrujući parametri, rezultat bolje organizacije, većeg prisustva policije na ulicama, ali i skraćenog vremena izlaska na intervenciju.
– U prva tri meseca ove godine broj krivičnih dela koja su počinili nepoznati izvršioci manji je za gotovo četvrtinu. Od januara do marta prošle godine taj broj je iznosio 2394, dok je sada ta cifra manja za oko 600 krivičnih dela i iznosi 1801 krivično delo – izjavio je načelnik Radaković.

Povećan broj policajaca na ulicama rezultirao je i bržim hvatanjem osumnjičenih na delu, o čemu smo izveštavali poslednjih sedmica. Pored toga, angažovaniji rad na terenu, ali i činjenica da policija sprovodi nekoliko posebnih akcija, kao što su „Čistač“ ili „Školarac“ doprinose poboljšanju stanja bezbednosti u gradu.

– Posebno ohrabruje činjenica da je u prva tri meseca ove godine u odnosu na lane smanjen broj svih krivičnih dela za šestinu. Smanjen je i broj imovinskih krivičnih dela, pa je tako broj razbojništava manji za četvrtinu, a broj teških krađa gotovo za trećinu. – naglasio je Radaković.

Neznatna povećanja beleže se u oblasti narušavanja javnog reda i mira i kod krivičnih dela protiv života i tela. S druge strane, izvanredni rezultati ostvareni su u borbi protiv narkomanije i krijumčarenja. U prva tri meseca ove godine, u odnosu na isti period prošle, otkriveno je 130 odsto više krivičnih dela iz oblasti narkomanije, a zaplenjeno je više desetina kilograma narkotika.

Ipak, opštu sliku bezbednosti u javnosti kvare događaji kao što je likvidacija bračnog para Opačić i teško ranjavanje Ivane Bogičević u Sremskoj Kamenici. Ta dva slučaja su prioritet policije u Novom Sadu, a načelnik Radaković, ne želeći da utiče na tok istrage, kaže da će oba slučaja biti rešena.

Autor i foto: Nshronika.rs