Početna Crna hronika Najhrabriji psi u Novom Sadu

Najhrabriji psi u Novom Sadu

policijski psi 01

Rimbo, Hulk, Bos, Gas, Maks i Ogi su najverniji i najhrabriji psi u Novom Sadu. Oni ne znaju za strah i u svakom trenutku su spremni da nalaze drogu, eksploziv ili da se obračanaju sa naoružanim kriminalcima. Svaki od njih prošao je posebnu obuku sa svojim vodičima, nakon koje svakodnevno uvežbavaju ono za šta su obučeni. Tokom obuke, ali i svakodnevnih treninga, stvara se neraskidiva veza između psa i vodiča, što ih čini odličnim timom za borbu protiv kriminala.

Gas je nemački ovčar, obučen za pronalaženje eksploziva. Njegov umiljati pogled možda može da zavara, ali on gotovo nepogrešivo otkriva različita minsko-eksplozivna sredstva. Za manje od pola minuta, Gas je mirno seo pored kutije, ukazujući da se u njoj nalazi eksploziv. Kada traži eksploziv, pas ne sme da laje i grebe, jer postoje eksplozivi koji se vrlo lako aktiviraju.

policijski psi 02

Kada je reč o pregledu lica, vozila ili prostorija, postoje procedure kako se pas upotrebljava. Vodič mora prvo da izvidi teren, a tek kada se ispune svi uslovi, pas kreće u akciju. Ovo se radi da ne bi došlo do neželjenih posledica, jer ako je vozilo koje se pregleda bilo u pokretu, auspuh je vreo, pa pas može da opeče njušku.
Kada se pregledaju prostorije, vodič ulazi prvi, da proveri da li je bezbedno za psa, jer tragajući, on može da naidje na razbijeno staklo, ili nešto slično i da se povredi. Inače, službeni psi se upotrebljavaju u najrazličitijim situacijama.

U službi novosadske policije rade i veoma opasni i agresivni psi, takozvani napadači. Hulk je jedan on njih, i on neustrašivo zaustavlja kriminalca koji puca na njega. Čim uoči pretnju, Hulkov adrenalin skače i lajući nestrpljivo čeka komandu svog vodiča da krene u akciju, ne skidajući pogled sa potencijalne pretnje. Ovakve situacije, srećom, nisu česte, ali ni vodič ni pas ne znaju šta ih čeka dok obavljaju zadatke, posebno kada je reč o patroli.

policijski psi 03

U službi novosadske policije zastupljeni su psi rasa nemački ovčar, belgijski ovčar, takozvani malinoa, i labrador. Njihov radni vek je oko 10 godina, ali kada napune 8 godina, nabavljaju se novi, kako bi mladi psi učili od starijih i iskusnih kolega.

Službeni psi su prilično skupi, pa se u novosadskoj policiji nalaze psi koji koštaju i do 1.500 evra. Inače, Odeljenje vodiča službenih pasa nalaz se u sastavu Policijske ispostave stalnih dežurstava i intervencija Policijske uprave u Novom Sadu.

Autor i foto: NsHronika.rs