Početna Crna hronika Nakon decenije presuda Goranu Davidoviću?!

Nakon decenije presuda Goranu Davidoviću?!

0

Deset godina od incidenta kod Doma vojske u Novom Sadu kada je grupa neonacista napala učesnike antifašističke šetnje, na sudu će biti prikazan policijski snimak, a vrlo brzo protiv Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića mogla bi biti izrečena prvostepena presuda.

U novosadskom Višem sudu u utorak, 29. avgusta, biće nastavljeno suđenje protiv vođe zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića, koji su osumnjičeni da su 7. oktobra 2007. napadom na učesnike antifašističke šetnje kod Doma vojske izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, piše “Voice”.

Suđenje će biti nastavljeno prikazivanjem policijskog video zapisa sa mesta incidenta, nakon čega bi ovaj maratonski sudski proces ubrzo mogao biti završen.

Advokati odbrane predložili su da u svojstvu svedoka bude saslušano i 15 pripadnika žandarmerije koji su tog dana bili u policijskom kordonu kod ograde Doma vojske. Odluka o njihovom saslušanju biće doneta nakon pregledanja snimka, najavila je ranije sudija Slobodanka Gutović. Ako bi ovaj predlog bio odbijen, preostalo bi da se u nastavku suđenja još iznesu završne reči i, punih deset godina od podnošenja krivične prijave, izrekne prvostepena presuda.

Ovo suđenje nakon dugo godina odlaganja faktički je počelo 17. oktobra prošle godine. Pešić je svoj iskaz dao prvog dana suđenja, što nije slučaj i sa Davidovićem, kome se sudi u odsustvu jer se krije u inostranstvu. Njemu je dodeljen i advokat po službenoj dužnosti.

Pešić je na sudu rekao da se na skupu slučajno pojavio i da nije pripadnik političke ili bilo kakve druge organizacije, te da je oko ruke nosio žutu traku “kao znak podrške stradalim Jevrejima tokom Drugog svetskog rata”.

Ja sam iz Šapca putovao u Kulu, ali je policija zaustavila autobus na keju pa sam se na protestu slučajno našao“, rekao je Pešić i potvrdio da se na fotografijama koje mu je predočila sudija Gutović on nalazi na ogradi sa dvorišne strane Doma vojske.

Međutim, snimci televizijskih ekipa demantuju ono što tvrdi drugooptuženi. Na snimku se vidi kako iz bašte Doma vojske sa grupom ekstremista odlazi ka ogradi gde je uz Dolfa Pospiša bio jedan od najratobornijih pripadnika Nacionalnog stroja. Prilikom upada pripadnika žandarmerije Pešić je ostao poslednji na ogradi u obračunu sa antifašistima. Za razliku od početnih kadrova, Pešić na sebi u tom trenutku ima duksericu na kojoj se jasno vidi keltski krst – neonacistički simbol koji je koristila i organizacija Nacionalni stroj.

I ostali pripadnici Nacionalnog stroja koji su se pred sudom pojavili u svojstvu svedoka rekli su da u svom ponašanju u Domu vojske nisu videli ništa protivzakonito. Protiv većine njih takođe se vodio postupak, ali je tužilaštvo tokom 2015. odustalo od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja za nasilničko ponašanje prema učesnicima antifašističke šetnje.

Izvor: Voice
Foto: Printscreen