Početna Crna hronika Napadnuta Dajana Pospiš, bivši član Nacionalnog stroja koji je odlučio da promeni...

Napadnuta Dajana Pospiš, bivši član Nacionalnog stroja koji je odlučio da promeni pol

dajana_pospis_N1U poslednja dva dana značajno je ugrožena bezbednost transrodne osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, saopštilo je Udruženje građana Egal.

Dajana Pospiš primetila je u nedelju uveče da je prate pripadnici jedne ekstremističke organizacije, ali nije htela da to prijavi policiji pošto joj se to do sada više puta dešavalo od kad je krenula u proces promene pola, navode u tom udruženju.

Međutim, u utorak 28. jula oko 18 časova, Dajanu je napao jedan ekstremista u Jevrejskoj ulici u centru Novog Sada. Kako navodi Egal, krupan muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao je Dajanu uz povike: “Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!”

Ona je uspela da pobegne od napadača i odmah je pozvala policiju. Policijskoj patroli je trebalo 20 minuta da stigne do mesta napada, navodi se u saopštenju. Egal podseća da se sve ovo dešava nakon istupanja Dajane Pospiš u javnosti, o čemu više možete pročitati OVDE.

“Skrećemo pažnju da ovakve situacije povećavaju bezbednosne rizike za sve pripadnike trans zajednice i naglašavamo da je posebna odgovornost svih državnih organa zaduženih za bezbednost da pojačaju svoje napore u suzbijanju nasilja u tim trenucima“, navodi se u saopštenju.

Autor: 021