Početna Crna hronika Novi Sad tužio AIK banku za 463 miliona zbog neosnovanog bogaćenja –...

Novi Sad tužio AIK banku za 463 miliona zbog neosnovanog bogaćenja – odjeci afere “Bulevar Evrope”

0

Grad Novi Sad tužio je AIK banku za gotovo 463 miliona dinara, zbog navodnog neosnovanog bogaćenja u aferi prilikom izgradnje Bulevara Evrope 2012. godine.

Kako navode u Kabinetu gradonačelnika, Zavod za izgradnju grada – u likvidaciji i Grad Novi Sad podneli su tužbu Privrednom sudu u Beogradu protiv Agroindustrijske komercijalne banke (AIK), koja se od 2014. godine nalazi u većinskom vlasništvu Miodraga Kostića.

Osnov za tužbu protiv banke je navodno neosnovano bogaćenje, a čitav slučaj svoje korene vuče 10 godina unazad, kada je bivša gradska vlast na izgradnji Bulevara Evrope angažovala preduzeće “Borovica-transportDušana Borovice. Novac je uzet, a radovi nikada nisu obavljeni.

Predmet je u Privredni sud primljen krajem maja, a kako se može videti na sajtu beogradskog suda, za sada odgovora na tužbu nema.

Pare “isparile”

Prema saznanjima, postavlja se pitanje kako je mogao da nestane novac koji se nalazio na namenskom računu za radove.

Bivši gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić tvrdio je početkom 2013. godine da je neizvodljivo da novac nestane, jer je, između ostalog, obezbeđen bankarskom garancijom. U momentu kada je došlo do izbijanja afere u vezi sa radovima na Bulevaru Evrope i kada se otkrilo da je novac, praktično, nestao, Borovica je bio uhapšen.

Tadašnji direktor ZIG-a Goran Višnjić govorio je da je bivše rukovodstvo Zavoda zaključilo “katastrofalan” ugovor sa Borovicom. Kako se pisalo te 2013. godine, više od 460 miliona dinara nestalo je, jer je istekla bankarska garancija, a novca u AIK banci, u kojoj su sredstva bila deponovana – nema.

Višnjić je tada naveo i da je transakcija bila – u potpunosti protivzakonita – jer – Borovica nikad nije dostavio neopozivu bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla – Problem je bio i to što je, između ostalog, depozit ugovora bio položen kod Razvojne banke Vojvodine, koja je već tada ugašena.

Grad godinama pokušava da vrati novac

Grad već godinama unazad ne uspeva da povrati novac koji je isplaćen za nikad završene radove. Osim toga, postoji pravnosnažna presuda kojom “Borovica-transport” mora da vrati Novom Sadu novac, odnosno 463 miliona sa zateznim kamatama, koje iznose nekoliko stotina miliona dinara.

Ovog puta, grad je krenuo i na druge aktere u čitavoj aferi, čime se preduzimaju dodatni koraci kako bi Novi Sad na kraju, ipak, uspeo da povrati novac koji mu pripada.

Novi Sad je krajem novembra prošle godine tužio dvoje bivših službenika ZIG-a, koji se trenutno nalaze na održavanju zatvorske kazne i koji su jedini osuđeni u procesu za ovu aferu, tražeći isti iznos koji sada traži od AIK banke. U višegodišnjem procesu sudilo se i bivšem gradonačelniku Novog Sada Borislavu Novakoviću, koji je pravnosnažno oslobođen optužbi na osnovu pravnog načela “ne bis in idem“, po kojem se osoba ne može dva puta teretiti za istu stvar.

Na pitanje da li bi ishod nove tužbe mogao na bilo koji način da utiče na tužbu pokrenutu protiv dvoje osuđenih, grad odgovara neodređeno.

– Navedeno parnični postupci su u toku, a nadležni sudovi će presudama odlučiti o tužbenim zahtevima, kako u pogledu glavne stvari, tako i u pogledu sporednih traženja – navodi se.

Da se gradska vlast nameračila na kontroverznog biznismena govori i to što je u januaru ove godine tužila još tri preduzeća koje povezuje Borovica, tražeći od njih više od 1,4 milijarde dinara.

Stari “poznanici”

Ovo nije prvi put da se AIK banka i Borovica pojavljuju u istoj vesti. Pre četiri godine mediji su izvestili da će radnici “Dunav Grupe Agregati” možda uspeti da naplate ono što im se duguje, jer je AIK banka, kao jedan od najvećih poverilaca ovog propalog Borovičinog preduzeća, povukla svoja potraživanja.

A nije ni prvi put da su u istoj vesti kontroverzni biznismen i Razvojna banka Vojvodine. U novembru 2021. godine objavljena je prvostepena presuda, kojom je Borovica osuđen na četiri i po godine zatvora zbog malverzacija u RVB.

Prvostepeno su osuđeni i službeni, jer su od jula 2010. do oktobra 2012. nezakonito odobravali kredite i bankarske garancije Borovičinim preduzećima, među kojima je i “Borovica-transport”. Prvostepenom presudom nekoliko preduzeća mora da vrati više od 2,5 milijardi dinara u budžet Srbije.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay