Početna Crna hronika Novosađani bombe bacaju u Dunav ili ostave kraj kontejnera

Novosađani bombe bacaju u Dunav ili ostave kraj kontejnera

rucne-bombe-marihuana-pretres-policija-1328585176-70429Pojedini Novosađani koji pronađu bombe prilikom rušenja starih kuća, kopanja zemlje, ili na njivama, pokušavaju da ih se reše tako što ih bacaju u Dunav ili delove ostave kraj kontejnera.

Kad se reka povuče, ljudi često zovu policiju. “Mnogi ljudi, kada reše da se otarase bombi, valjda misle da je najbezbednije ako one završe u vodi. Međutim, i ako ih zaukaju jako, kada se voda povuče, one se nađu uz obalu”, kaže šef Odseka za operativnu kriminalističku tehniku i protivdiverzione preglede u novosadskoj policiji Tomislav Matović.  Na ovaj način pronađe se pet-šest bombi mesečno, a tokom marta u akciji legalizacije oružja, predate su ukupno 44 bombe.

On napominje da je u legalizaciji, a i kod pronalaska bombi, najviše takozvanih kašikara. Pronalaze se crne, ofanzivne M-75, i od njih opasnije defanzivne odbrambene zelene M-52, koje se obavezno bacaju iz zaklona jer imaju veći radijus ubitačnog dejstva, do 40 metara, a domet kuglica je i do 200 metara, dok su pomenute ofanzivne ubitačne na 15 metara. “Osim tih modela, ima i onih zaostalih iz Drugog svetskog rata. Sve se uništavaju, ne rasklapamo ih jer bi to bilo opasno”, objašnjava Matović.

Pre neki dan na Limanu 3 je pored kontejnera pronađana masivna, teška čaura topovskog projektila koji bi sa zrnom, koje, srećom, nedostaje, bio dugačak oko metar. Pored nje zatečena još jedan čaura ali upola manjeg kalibra, kao i prazan kontejner, odnosno cev ručnog raketnog bacača “zolje”, ali bez rakete.  U isto vreme, u Mladenovu, kod Bačke Palanke, čovek koji je kopao pored kuće naišao je na minobacačku osvetljavajuću minu kalibra 120 milimetara, takođe nešto kraću od metra. Jedan Bečejac je ovih dana kupio šljunak i kada ga je istovarao, pronašao je bombu. Pre dva dana jedan Futožanin je pronašao u Dunavu bombu koja je bila u zaštitnom pakovanju, zvanom kontejner, koje je bezbedno, a istog dana pronađena je bomba i u Sremskim Karlovcima.

“U takvim slučajevima bombu nikako ne treba dirati ili transportovati, već valja odmah obavestiti policiju. Mi smo obučeni za takve situacije i odmah nakon što o događaju obavestimo tužioca, izlazimo na lice mesta. Nakon toga, naprave nosimo na uništavanje”, objašnjava sagovornik “Dnevnika”.

Matović se priseća i tragičnog slučaja u Padeju, zbog kojeg je prošlog meseca išao na uviđaj. “Čovek koji sakuplja sekundarne sirovine našao je kutiju u kojoj je bio neki otpad, poput šrafova i limova. Otvorio je poklopac, bio je unutra i lanac koji je bio povezan s bombom, došlo je do eksplozije i poginuo je pred svojom kućom”, kaže Matović.