Početna Kultura Sabrana dela Jovana Sterije Popovića

Sabrana dela Jovana Sterije Popovića

0

 

11109517_997760606902500_6772365900843398771_n

Sabrana dramska dela Jovana Sterije Popovića po prvi put su objavljena i to u izdanju “Sterijinog pozorja”.

Tom prilikom je održana promocija u Gradskoj kući, a prisutnima su se obratili priređivač Radoslav Eraković, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić i predsednik Uređivačkog odbora Sava Damjanov, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.

“Bili smo iznenađeni što Sterija, kao klasik srpske drame nema sabrana dela. Ovim reprezentativnim izdanjem, u dve knjige javnosti smo stavili na raspolaganje sve ono što je Sterija pisao u dramskoj formi, pa čak i ono što je do sada postojalo samo u rukopisu ili neke tragedije koje su svoja prva izdanja doživele u 19. veku i koje su postojale samo kao stare knjige”, izjavio je Sava Damjanov.

U dva toma je sabran celokupni dramski opus Jovana Sterije Popovića. Prvi nosi naziv „Žalostna pozorja“, i priredio ga je Radoslav Eraković. Drugi tom pod nazivom „Vesela pozorja“ je priredila Zorica Nestorović.

Svaka knjiga, pored samih dramskih tekstova, sadrži i predgovor priređivača, hronologiju Sterijinog života, selektivnu bibliografiju, rečnik manje poznatih reči, kao i podatke o izvođenjima.

Promociji knjiga je prisustvovao i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović. On je tom prilikom istakao da Grad “sa ponosom podržava najznačajniji pozorišni festival u regionu „Sterijino pozorje“, kao i celokupan rad te ustanove”.

 

Autor: RTV