Početna Crna hronika Novosađani nezakonito držali divlje ptice

Novosađani nezakonito držali divlje ptice

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredinu oduzela je tri jedinke strogo zaštićene vrste ptice čiške.

Jedinke su oduzete uz pomoć stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (PZZP), a bile su u posedu jednog fizičkog, odnosno jednog pravnog lica. Potom su puštene u prirodu na mestu na kome imaju obilne izvore prirodne hrane.

– Sve tri jedinke služile su kao kućni ljubimci, a njihovi vlasnici nisu imali potvrdu o tome da su se one izlegle i bile othranjene u zatočeništvu, što je jedina zakonom predviđena mogućnost za držanje strogo zaštićenih životinja u ovakvim uslovima. Iskazi osoba koje su ih držale o tome da su ih dobili od drugih lica, potvrđuju da postoji veliki broj lica koja u prirodi hvataju divlje životinje, a onda pokušavaju da ih drže u kavezima – poručuju u PZZP.

Ornitolog u PZZP Marko Tucakov kaže da je reč o nastavku nedozvoljenih hvatanja ptica i njihovog zadržavanja u zarobljeništvu.

– Nije dozvoljeno hvatati divlje ptice i zarobljavati ih. One nisu i ne mogu da budu kućni ljubimci. Držanje divljih ptica u urbanim sredinama posebno je simptomatično i dosta često, isto kao i njihova prodaja za sitne novce i trampa. One su učestale posebno u zimskom periodu, kada se organizuju brojne berze sitnih životinja. Cena za prirodu je, međutim, dosta visoka, te stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode pozivaju građane da im prijavljuju svako držanje divljih životinja u i oko privatnih objekata, da bi se proverilo da li je zakonito – poručuje Tucakov.

On dodaje da će u ova dva slučaja biti podnete prijave pravosudnim organima.

Podsetimo da je nedavno presuđeno da 41-godišnjak iz Stapara mora da plati 75.000 dinara jer je mamcem uhvatio kopca, zaštićenu vrste ptice grabljivice, a potom pokušao da ga proda preko interneta.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay