Početna Kultura SNP: U pripremi dve premijere za januar

SNP: U pripremi dve premijere za januar

0

Srpsko narodno pozorište za januar 2018. godine priprema dve dramske premijere koje će se naći pred novosadskom publikom – “Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića i “Bilbord” Majkla Vukadinovića.

Na sceni “Pera Dobrinović” za petak 19. januar, sa početkom u 19.30 časova, najavljena je premijera predstave “Laža i paralaža” u režiji Slobodana Brankovića.

Uloge su poverene Nebojši Saviću, Strahinji Bojoviću, Tanji Pjevac, Nini Rukavini, Miloradu Kaporu, Predragu Momčiloviću i Gordani Kamenarović.

Prema rečima reditelja, komedija napisana u prvoj polovini XIX veka inspirativna je i danas:

– Kakva je to naša stvarnost, kada samo razmišljamo o bekstvu. O bekstvu u drugu zemlju, o bekstvu u sebe, bekstvu od sebe. Stvarnost u kojoj nemaš slobodu čak ni da sanjaš. Bežanje od takve stvarnosti nas odvodi u jednu ironicno fantastičnu, nadrealnu avanturu. Na Mesec? Na Mesec.

Druga premijera Novosađane očekuje u četvrtak 25. januara na Kamernoj sceni gde će, sa početkom u 20.30 časova, biti izvedena predstava “Bilbord” prema tekstu Majkla Vukadinovića, američkog pisca mlađe generacije, a u režiji Petra Jovanovića.

Tekst je preveo Strahinja Bojović, dramaturg je Svetislav Jovanov, scenograf Saša Senković, kostimograf Petar Jovanović. Uloge su poverene: Ivanu Đuriću, Mariji Medenici i Strahinji Bojoviću.

– Predstava govori o troje kreativnih ljudi, mladih umetnika koji žele da ostvare “američki san”. Svesni činjenice da monopol prezire umetnost (Teodor Adorno) i da se san o boljem sopstvenom životu neće ostvariti “spavanjem”, oni koriste prednosti velikih monopolističkih sistema kakve imaju reklamne kompanije – poručuju iz Srpskog narodnog pozorišta.

Reditelj Majkl Vukadinović (Michael Vukadinovich) završio je studije engleskog jezika, filozofije i novinarstva na Univerzitetu Lojola Merimonta, a doktorirao dramaturgiju na čuvenom Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), gde mu je i igrana prva predstava.

“Bilbord” je prvi put izveden u Njujorku 2007. godine. Na sceni SNP-a do sada su igrani Vukadinovićevi komadi “Efekti” (2009) i “Posetilac” (2010).

Detaljnije informacije o repertoaru i ulaznicama mogu se pronaći na sajtu Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Mladen Sekulić