Početna Crna hronika Novosađani u akciji protiv krađe bicikala

Novosađani u akciji protiv krađe bicikala

maxresdefault

Kako se godišnje u Novom Sadu ukrade oko 2.000 bicikala a policija svega stotinu pronađe, Novosađani su rešili da se samoorganizuju i osmisle akciju i mehanizam koji će ponuditi Gradu u cilju trajnog rešenja ovog velikog problema.

Novosađankama Jadranki Jovišić i Svetlani S, bicikl je ne samo predmet zabave, već glavno prevozno sredstvo i sastavni deo života. U teškoj materijalnoj situaciji koja vlada našom zemljom, obe Novosađanke su u proteklih dve – godine tri puta morale da kupuju nove bicikle, jer su im njihove redovno krali. Iako obe poseduju video snimke samog čina krađe, kao i lopova, policija može samo da uzme potrebne podatke a one samo da čekaju.

“Meni bicikl puno znači, kako za zdravlje, tako i za finansije jer mi štedi preko 100 dinara koje bih dnevno morala da dam za gradski prevoz. Ja čak i sina vozim na biciklu. Sada moram da idem peške na posao ili trošim novac za prevoz a bojim se da kupim nov bicikl jer postoji velika šansa da mi ga ponovo, po četvrti put ukradu. Ostavila sam poruku lopovu za slučaj da želi da mi vrati bicikl, ali to se nije desilo”, rekla je Svetlana S. sa Rotkvarije.

Na drugom delu grada, na Telepu, Jadranki Jovičić je takođe po treći put ukraden bicikl i to sa četvrtog sprata zgrade u kojoj živi. Međutim, nakon ove krađe, njoj se javila ideja kako bi Novosađani mogli da uzmu stvar u svoje ruke i pokušaju nekako da reše ovaj problem.

“Ja razumem policiju i jasno mi je da i pored najbolje namere mogu malo da učine. Svi ovi dosadašnji mehanizmi za smanjenje krađa bicikala nisu upalili, znači potreban je neki novi način. Želim da okupim građane i da pokušamo da nađemo neki novi način kako da zaštitimo ljude kojima bicikl služi ne samo kao prevozno sredstvo, već je njihova važna lična imovina. Mi moramo nešto da uradimo. Da li će tu ići neka regulativa koja bi se usvojila na skupštinskom ili gradskom nivou ili nešto treće videćemo”, rekla je Jadranka Jovišić za 021.

U tom cilju kontaktirala je i Marka Trifkovića iz Novosadske biciklističke inicijative, koji se složio da je gradu potrebno jedno sasvim novo rešenje za problem krađe bicikala, jer je građanima već dosta ove pojave za koju ne postoji konkretno rešenje. “Građani sve manje kupuju bicikle jer se boje da će im isti biti ukraden, ali i sve manje prijavljuju krađu policiji jer znaju da su male šanse da im se bicikl vrati. Tu onda upadamo u vrzino kolo a biciklizam, kao zdrav način života, je nemoguć. Slažem se da treba okupiti bicikliste koji imaju ideje kako osmisliti inicijativu koju bismo predložili nadležnima u gradu, jer je daleko lakše i jeftinije uložiti u preventivu nego u pronalaženje kradljivca“, rekao je za 021 Marko Trifković.

Novosadska biciklistička inicijativa je inače i sa MUP-om i sa Parking servisom pokušala da iznađe rešenje za prevenciju krađe bicikala, ali bezuspešno. Trenutno sa beogradskom fondacijom “Trag” završavaju projekat “Bike friendly”, kojim će se stvoriti aplikacija za mobilne telefone putem koje će Novosađani moći da pronađu mesto u gradu, ugostiteljski objekat ili instituciju gde postoje sigurni parkinzi za bicikle.

Svi Novosađani, biciklisti, koji žele da se pridruže akciji i doprinesu pronalaženju jedinstvenog rešenja za problem krađe bicikala, mogu se javiti Jadranki Jovišić na imejl jadranka.jovisic@gmail.com ili Novosadskoj biciklističkoj inicijativi.

Inače, bicikli ukradeni u Novom Sadu, u najvećem broju slučajeva završavaju u obližnjim prigradskim naseljima, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Ono što je bitno da građani znaju, ističu stručnjaci, je da policija sada goni i za krivična dela veća od 5.000 dinara, a ne od 15.000 kako je ranije bilo. Uz to, u Novom Sadu od pre nekoliko meseci funkcioniše registar kradenih stvari u koji se upisuju serijski brojevi bicikala, pa policajci sada mogu legitimisati i proveravati kakvi se sve dvotočkaši kotrljaju po ulicama.

Policija inače razlikuje dva perioda u krađi bicikala. Prvi je od marta do oktobra kada bicikli uglavnom nestaju sa javnih površina, a drugi od novembra do februara kada lopovi ulaze u zgrade, biciklane i hodnike.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija