Početna Crna hronika Novosadski policajci spasili dve sirijske bebe

Novosadski policajci spasili dve sirijske bebe

0

policija srbija

Policajci Rajko Popov iz novosadskog odreda Žandarmerije i Slobodan Zlatanović iz Interventne jedinice Policijske stanice u Kučevu pronašli su i spasli dve sirijske bebe u Preševu.

One su nađene u udaljenom delu pored ograde gde izbeglice ulaze u prihvatni centar. Predate su lekarima i ekipi UNHCR, a, prema informacijama dvojice policajaca, kasnije su im pronađene porodice kojima su vraćene. Popov i Zlatanović kažu da to što su uradili nije “ništa neuobičajeno” i da bi na njihovom mestu svako isto postupio. “Nisu nam bitne pohvale i nagrade, već da su bebe dobro”, naglašavaju policajci.

Te dve bebe, koje su imale sreću da ih nađu policajci, nisu jedini takvi slučajevi. Pored ograde, u ulasku u prihvatni centar, kako navode ova dva policajca, svakodnevno nalaze decu, stariju i mlađu, bolesne, invalide. Njih članovi porodica tu ostavljaju kako bi što pre ušli u prihvatni centar i dobili papire. Posle višesatnog čekanja na potvrdu, kada i pokušaju da se vrate po mališane, to ne mogu da učine, jer nove kolone izbeglica neprestano pristižu.

U Srbiju je tih dana kada sam pronašao bebu ulazilo oko pet, šest hiljada izbeglica dnevno. Dete sam primetio u dnu ograde pored koje izbeglice ulaze u prihvatni centar“, kaže Popov.

Njegov kolega Zlatanović dodaje da se radi dan i noć kako ne bi bilo problema. “Svašta smo se nagledali i gladnih i žednih, i starih i mladih, golih i bosih po kiši. Policajci iz Uprave Požarevac su davali svoju hranu“, objašnjava ovaj policajac.

Ovim povodom je Sindikat zaposlenih policije uputio dopise predsedniku i premijeru Srbije, kao i ministru i direktoru policije sa predlogom da Rajko Popov i Slobodan Zlatanović budu javno pohvaljeni i nagrađeni zbog svoje humanosti i spasavanja života dve sirijske bebe.

Kao predsednik sindikata, u razgovoru sa policijskim službenicima uvideo sam da se radi o ljudima profesionalcima gde je izražena sva njihova humanost. Kako oba policijska službenika kažu: “Nisu nam bitne pohvale, nagrade, nama je bitno da smo spasili dve male bebe, dva mala života i nismo mogli da ih ostavimo“, naveo je u saopštenju Dragan Đukić, predsednik sindikata.

Autor: Politika, Telegraf