Početna Crna hronika Novosadskom inspektoru potvrđena oslobađajuća presuda za požar u “Kontrastu”

Novosadskom inspektoru potvrđena oslobađajuća presuda za požar u “Kontrastu”

0

Presudom Višeg suda u Novom Sadu, potvrđena je oslobađajuća presuda Osnovnog suda građevinskom inspektoru Veselinu Kercu (62) koji je bio okrivljen za zloupotrebu službenog položaja u slučaju tragičnog požara u “Kontrastu” pre sedam godina.

On se teretio da navodno nije preduzeo neke radnje koje je trebalo da učini, a na oslobađajuću presudu Osnovnog suda krajem pretprošle godine žalilo se Osnovno javno tužilaštvo, naveo je za “Dnevnik” branilac okrivljenog, advokat Boško Arsenijević.

Ova odluka se može smatrati konačnom, posle dugotrajnog suđenja. Njome je, takođe, odlučeno da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava.

Naime, Osnovni sud u Novom Sadu je u oktobru 2017. godine oslobodio Veselina Kerca (62) optužbi za zloupotrebu službenog položaja povodom tragičnog požara u novosadskoj diskoteci “Kontrast” 1. aprila 2012. godine. Ovo je bilo ponovljeno suđenje nakon što je presudom Višeg suda ukinuta takođe oslobađajuća presuda Kercu, izrečena 2016. godine.

Kako je bilo navedeno u optužnom predlogu protiv diplomiranog inženjera građevine Veselina Kerca iz Novog Sada, on je u aprilu 2010. godine, kao službeno lice, zaposleno u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, nevršenjem svoje službene dužnosti pribavio korist vlasniku noćnog kluba “Kontrast” Alojzu Ganiću i zakupcu tog lokala Slaviši Stanišiću tako što im je ostavio mogućnost da navedeni klub nastavi nesmetano obavljanje delatnosti nakon obavljenog inspekcijskog nadzora.

Kerc se teretio da prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora nije konstatovao da upotrebna dozvola za “Kontrast” nije obuhvatala ulaz od 40 kvadratnih metara na gradskom građevinskom zemljištu, te nije utvrdio da u glavnom objektu postoji spratna galerija. Na taj način, navodno, nije utvrđeno stvarno stanje objekta, njegove dimenzije, niti dimenzije nelegalno izgrađenih delova.

Dodati je da nije utvrđeno ni da li je objekat koristio za namenu za koju je izdata građevinska dozvola, odnosno upotrebna, čime je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, tvrdilo se u optužnom predlogu.

Kako je 021 ranije pisao, porodice preminulih godinama ukazuju da je optužnica protiv inspektora pogrešno napisana jer je navedeno neodgovarajuće krivično delo. Naime, kako je u više navrata predočio Branko Miladinović, otac jedne od poginulih, Tamare Miladinović, inspektori su se teretili za zloupotrebu službenog položaja umesto za nesavestan rad, što je i dovelo do oslobađanja inspektora odgovornosti.

Posetimo, u požaru koji je izbio tog 1. aprila 2012. godine, a od gušenja od dima usled nemogućnosti da izađu iz objekta, živote su izgubili: Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Svi inspektori protiv kojih je pokrenut postupak: trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja, dok su zatvorske kazne dobili (a delom ili u potpunosti i odslužili) vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

Izvor: Dnevnik, 021
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here