Početna Crna hronika Od početka godine zaplenjeno više od 70 kilograma narkotika

Od početka godine zaplenjeno više od 70 kilograma narkotika

2

Za prvih pet meseci ove godine, novosadska policija je zaplenila više od 70 kilograma raznih vrsta narkotika. Među zaplenjenim opijatima prednjači marihuana, a odmah za njom heroin, spid i kokain. U istom periodu, sa ulica je sklonjeno više od 60 dilera, protiv kojih je podneta krivična prijava za neovlašćenju proizvodnju i trgovinu drogom.

Zahvaljujuči dobrom radu Grupe za suzbijanje narkomanije i krijumačarenja Policijske uprave u Novom Sadu, na ilegalnom tržištu primetna je manja količina marihuane. Pored toga, cena ovog narkotika se posle više godina povećala. S druge strane, primetna je nešto veća ponuda sintetičkihi droga, spida i ekstazija, ali njihova cena je takođe nešto veća nego ranije. Šef tima za suzbijanje krijumčarenja narkotika Duško Đukić kaže da u Novom Sadu nema organizovanih kriminalnih narko-klanova, po ugledu na one iz 90-tih godina prošlog veka, ali manjih grupa ima i one se prate i razbijaju maltene svakog meseca.

3

“Manje grupe koje rade po urbanim kvartovima postoje, ali njih je teško procesuirati, jer osumnjičeni retko nose velike količine narkotika kod sebe. Ipak, iskusni operativci su svakodnevno na terenu, a mesečno se uhapsi više od 10 dilera drogom”, izjavio je Đukić.

Nedavno je u Kucuri kod Vrbasa otkrivena i zaplenjena laboratorija za proizvodnjui marihuane. U poslednjoj decenije sve je više ovakvih laboratorija, a policija u južnobačkom okrugu godišnje zatvori najmanje 5. Povećana cena ovog narkotika govori u prilog činjenici da je policija dobro radila svoj posao, ali tome doprinose i događanja na globalnom novu. Ipak, najveća količina ovog narkotika dolazi iz Albanije. Tamo, u selu Lazaret, inače već danima besni bitka između krijumčara i policije. Ovo selo važi za najvećeg proizvođača marihuane u Evropi.

“Naravno da događaji u Albaniji mogu da imaju posledice za ilegalno tržište u Srbiji, pa tako i u Novom Sadu. Te posledice će se potencijalno mogu osetiti u dodatnom povećanju narkotika na ulicama”, objasnio je Đukić.
Od početka godine procesuirano je više od 60 dilera drogom. Većina njih se ne libi i da potegne oružje na policiju, a mnogi pokušavaju da unište narkotike, bacajući ih u wc šolju ili sa terase, kada primete da im je policija za petama. Ipak, u mnogim slučajevima, inspektori pronađu dovoljno tragova i dokaza da mogu da procesuiraju osumnjičene.

Autor i foto: NsHronika.rs