Početna Kultura INFANT otvoren “Hrabrošću”

INFANT otvoren “Hrabrošću”

0

Infant1

Sinoć je izložbom beogradske dramske družine “A” na Tribini mladih Kulturnog centra (KCNS) i predstavom “Prošlost”, Konstance Makras i Oskara Bjankija iz Nemačke, otvoren 42.-i po redu Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (Infant), na sceni “Pera Dobrinović”, Srpskog narodnog pozorišta(SNP), pred odabranom publikom i ljubiteljima savremenih inscenacija i pozorišnih izraza.

Naime, kao svojevrstan uvod u otvaranje “čeda Malog pozorja” kadgodnjeg, a pre oficijelnog otvaranja u najstarijem teatru u Srba, SNP-u, organizatori festivala i zaposleni u KCNS su ugostili u prostoru Tribine mladih njihove kuće, izložbu Pozorišta Radeta Markovića, poznatijeg kao dramska družina “A”, koja je bila prva alternativna trupa koja se okupila na prostoru Srbije, davne 1961. godine.

Infant3

Ispred KCNS i grada Novog Sada, prisutne, članove žirija, goste iz inostranstvai zemlje, a učesnike festivala i pozorišnike je pozdravio, v.d. direktora Bojan Panaotović, naglasivši da se nada da će u vremenu nasilja, primitivizma i sveopšteg konzumerstva, koju proživljavamo što na lokalnom što na globalnom nivou, i ovogodišnji INFANT biti kamičak u mozaiku razumevanja, tolerancije, razmene kreativnih i stvaralačkih potencijala i ideja, te mogućnosti produbljivanja kulturne saradnje između zemalja učesnica.

Otvarajući ovogodišnji Infant, poznati srpski glumac mlađe generacije, Branislav Trifunović je rekao:
“Jedna reč mi se nameće kad pomislim na Infant. A to je hrabrost. Hrabrost da se u Srbiji, onoj koja je na marginama, pokuša ulepšati i poboljšati stvarnost koju živimo. Ta hrabrost je ona koja nas u teškim vremenima vodi ka plemenitim delima. Verujući u tu plemenitost, smatram izuzetnom čašću što sam u prilici da otvorim ovako dugovečan festival”, poentirao je Trifunović.

Infant2

Prva predstava u selekciji Jelene Kajgo, koja se našla pred novosadskom publikom, o sinoćnoj večeri Infanta je “Prošlost”, plesne kompanije Dorki park iz Berlina koju su osnovale dramaturškinja Karmen Menert i koreografkinja, koja potpisuje i režiju, ovog svojevrsnog istraživačkog poduhvata u pokušaju problematizacije mnemoničkih tehnika pamćenja, Konstanca Makras.

Infant proslost

Sarađujući sa švajcarsko – italijanskim kompozitorom, Oskarom Bjankijem, Dorki park i Makrasova su istraživali arhitektonska mesta kao narativne instrumente naše istorije, pokušavajući da iznađu načine za prevazilaženje (istorijskih) rana iz prošlosti, a u cilju boljeg sagledavanja i razumevanja onoga što je aktuelni trenutak u kome živimo (na personalnom –nivou pojedinca i globalnom nivou).
Selekcioni deo programa Infanta, nastavlja se danas predstavom “Hamlet” u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih čiju režiju i “novo čitanje” potpisuje regionalni “enfant terrible” i “Talijin mezimac” – Oliver Frljić. Predstava će biti odigrana na sceni “Jovan Đorđević” SNP sa početkom od 20 časova.

Infant proslost2

Autor: Teodora Ž.Janković
Foto: B.Lučić