Početna Danas u gradu Otkrivena spomen ploča Dimitriju Davidoviću

Otkrivena spomen ploča Dimitriju Davidoviću

SPOMEN-PLOCA

Ministar pravde Nikola Selaković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ranko Keča otkrili su danas na zgradi Pravnog fakulteta spomen ploču Dimitriju Davidoviću.
Ministar Selaković je tom prilikom rekao da je Dimitrije Davidović pisac prvog srpskog ustava i utemeljitelj srpskog novinarstva te da ne postoji bolje mesto za njegovu spomen bistu od Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

“Davidivić je bio pionir u mnogim stvarima, napisao je prvi ustav, prve srpske novine -‘Novine Serbske’ i među prvima se u Srbiji bavio diplomatijom”, rekao je Selaković.

On je kazao da je sjajno to što je spomen ploča Dimitriju Davidoviću otkrivana u godini kada se obeležava 180 godina od donošenja prvog srpskog ustava-Sretenjskog ustava.

“Spomen ploču nismo uspeli da otkrijemo za Sretenje, ali to činimo uoči Vidovdana”, rekao je Selaković.

On je najavio da će sledeće nedelje krenuti javna rasprava za donošenje novog ustava istakavši da je uveren da će Pravni fakultet u Novom Sadu biti mesto gde će se voditi kvalitetna rasprava.

“Srbija je posle 171 godine tek sada smogla snage da raspravlja o donošenju novog građanskog zakonika o kome javna rasprava kreće sledeće nedelje”, kazao je Selaković.

Ministar je kazao da je pre nekoliko godina rekao gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da je Dimitrije Davidović jedna od ličnosti kojoj se Srbija nije dovoljno odužila i da postoje samo dva njegova spomen obeležja, jedno u Zemunu gde je rođen, a drugo u Smederevu gde je preminuo.

“Evo sada imamo treće spomen obeležje i verujem da će i drugi gradovi u Srbiji krenuti stopama Novog Sada”, istakao je Selaković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je srpska Atina od danas bogatija za još jednu spomen ploču.

“Drago mi je bilo kada je ministar Selaković ukazao na jedan propust vezano za spomen obeležje Dimitrija Davidovića i kada je Društvo novinara Vojvodine pokrenulo inicijativu za postavljanje spomen ploče, naravno da smo to odmah podržali”, rekao je Vučević zahvalivši se Pravnom fakultetu što je prihvatio ideju da se na zgradu tog fakulteta postavi spomen ploča.

Vučević je najavio da će Novi Sad nastaviti sa postavljanjem spomen ploča znamenitim ličnostima iz njegove istorije dodavši da će uskoro biti postavljena spomen ploča kapetanu Beriću, heroju iz Drugog svetskog rata te da će biti pokrenuta inicijativa da se na Trgu republike postavi spomenik Vojvodi Šupljikcu.

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ranko Keča kazao je da nije slučajno zašto je spomen ploča Dimitriju Davidoviću postavljena na zgradu tog fakulteta jer je Davidović tvorac prvog srpskog ustava.

“U ime svih zaposlenih i studenata Pravnog fakulteta izražavam svoje zadovoljstvo što će se baš na našoj zgradi naći spomen bista ovog velikog čoveka”, rekao je Keča.

Autor: Tanjug
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap