Početna Crna hronika Odloženo suđenje Goranu Davidoviću

Odloženo suđenje Goranu Davidoviću

visi_zgrada_700x

U Višem sudu u Novom Sadu danas nije održano suđenje Goranu Davidoviću, optuženom za izazivanja incidenta u Domu vojske u Novom Sadu, kada je grupa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj napala učesnike antifašističke šetnje.
Današnji glavni pretres odložen je pošto se zamenik javnog tužioca Zoran Jakovljević razboleo, a novi je zakazan za 27. februar ove godine. Tom prilikom biće saslušani preostali svedoci.

Prvooptuženi Goran Davidović, koji živi u Italiji, nije se ni danas pojavio na suđenju, a njegov izostanak nije opravdan. Zbog neodazivanja na pozive suda njemu se sudi u odsustvu.

Glavni pretres u ovom postupku počeo je 17. oktobra prošle godine, odnosno punih devet godina od napada na učesnike “antifašističke šetnje”. Tom prilikom iskaz je dao drugooptuženi Nedeljko Pešić, koji je negirao krivicu.

I Pešić i Davidović optuženi su za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Više tužilaštvo je u oktobru prošle godine odustalo je od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja koji su 2008. godine koji su bili optuženi za krivično delo nasilničko ponašanje izvršeno prema učesnicima antifašističke šetnje.

Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice povodom pomenutog incidenta.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje “Stop fašizmu” u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašistickog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Podsetimo da protiv Davidovića nije bila raspisana poternica, iako se on više puta nije pojavio pred sudom.

Autor: RTV