Početna Crna hronika Odloženo suđenje inspektorima u slučaju “Kontrast”

Odloženo suđenje inspektorima u slučaju “Kontrast”

Tan2012-4-1_1043137_6-e1427711167487

U Osnovnom sudu juče je počelo, pa ponovo odloženo suđenje inspektorima protivpožarne zaštite u čijoj je nadležnosti bila kontrola diskoteke “Kontrast”, u kojoj je u požaru poginulo šestoro mladih. Zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, na optuženičku klupu su seli Maja Golubović, Slavko Hajrović i Tihomir Vuletić, zaduženi za preventivnu zaštitu. Suđenje je za 14. septembar odloženo na zahtev njihovih branilaca, koji su tražili da se, pre nego što njihovi klijenti predoče svoju odbranu, od Sektora za vanredne situacije MUP-a, kojem pripadaju Golubovićeva, Hajrović i Vuletić, pribavi pravilnik o sistematizaciji, kao i opis radnih mesta za svakog od optuženih.

Advokati smatraju da je optužnica nepotpuna i zato traže da se predoči sistematizacija njihovih radnih mesta, kako bi se videlo da li su inspektori imali ovlašćenja da donesu rešenje o zatvaranju objekta. Optuženi protivpožarci, inače, ne priznaju krivično delo za koje se terete.
Svo troje su na suđenju četvorici optuženih za požar u “Kontrastu” saslušani kao svedoci. Slavko Hajrović je tada izjavio da je sa kolegom Tihomirom Vulevićem, marta 2008. godine, bio u vanrednoj kontroli u “Kontrastu”. Tada je zakupcu Slaviši Stanišiću naloženo da se uradi izlaz za evakuaciju, koji do tada nije postojao, a vlasniku objekta Alojzu Ganiću da pribavi projektno-tehničku dokumentaciju na koju bi Uprava za vanredne situacije trebalo da da saglasnost.

Više o smanjenoj kazni vlasniku “Kontrasta”, koja je potvrđena sredinom juna.
Maja Golubović je u svom svedočenju, februara 2013. godine, ispričala da je 7. aprila 2010. bila u vanrednoj kontroli, ali u sklopu “racije”, akcije sa drugim inspekcijama i policijom. I ona je utvrdila da nije izvedena obuka zaposlenih u protivpožarnoj zaštiti, niti je postojao njen plan, kao i da gasna instalacija nije bila vidno obeležena.

U svom svedočenju, Vulević je tada ispričao da je protiv Ganića 9. novembra 2011. godine podneta prekršajna prijava, jer nije doneo projektnu dokumentaciju, ali je tek posle izbijanja požara saznao da je ta prijava odbačena. Načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević, kojoj se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, početkom juna je oslobođena optužbe.

U Osnovnom sudu još traje postupak protiv Veselina Kerca, građevinskog inspektora, optuženog za isto krivično delo. On je u svojoj odbrani izjavio da, kao inspektor, nije imao nikakva zakonska ovlašćenja da zabrani delatnost “Kontrastu”.

Autor: Novosti