Početna Gradske teme Pojačana kontrola saobraćaja u zoni škola

Pojačana kontrola saobraćaja u zoni škola

prelazak

Zbog početka nove školske godine saobraćajna policija počela je pojačanu kontrolu saobraćaja u blizini škola. Najugroženija grupa su oni najmlađi, đaci prvaci, a u Novom Sadu patrole će budno motriti na pešačke prelaze u zoni škola, dok će svi bahati i neodgovorni vozači biti kažnjeni. Akcija će trajati tokom septembra, a u policiji apeluju i na roditelje da dobrim primerom nauče decu kako se i na kojim mestima prelazi ulica.

Dok mališani pevuše “od škole do kuće”, budno oko saobraćajnih policajaca motri na njih. U blizini svih pešačkih prelaza i većih raskrsnica u zoni novosadskih osnovnih i srednjih škola, postavljenje su saobraćajne patrole.
Oni će dežurati sat vremena pre početka prvog časa, kao i sat vremena posle završetka poslednjeg časa, kako bi se uverili da su sva deca sigurna prilikom prelaska raskrsnica“, rekao je Milan Dražić, zamenik komandira Policijske ispostave Zapad.

Milan Drazic

“Teško je biti dete i biti dobar”, govorio je Duško Radović. Zato vozači ne treba da očekivaju da će se baš svako dete ispravno ponašati u saobraćaju. U naseljenoj zoni dozvoljena brzina kretanja je 50 kilometara na sat, dok je u zoni škola znatno manja i iznosi 30 kilometara na sat.
Stariji učenici već su naučili kako bezbedno da stignu do škole, dok je onim najmlađima potrebna pomoć. Osim policije koja će paziti na bahate vozače izuzetno je važno da roditelji daju dobar primer svojoj deci i pokažu im kako se bezbedno kretati u saobraćaju“, dodao je Dražić.
Saobraćajni policajci posebno će oštro sankcionisati prekoračenje dozvoljene brzine, neustupanje prvenstva prolaza i nepropuštanje pešaka, pre svih učenika na pešačkim prelazima. Stoga, oprez kada ste za volanom i to ne samo u septembru.

Autor i foto: NsHronika.rs