Početna Crna hronika Odloženo suđenje za napad na novosadsku advokaticu Enike Veg

Odloženo suđenje za napad na novosadsku advokaticu Enike Veg

U novosadskom Osnovnom sudu juče je zbog izmena članova sudskog veća odložen glavni pretres, da ne bi kretao iz početka, protiv penzionisanog farmaceutskog tehničara Srbe Stojiljkovića (72) iz Novog Sada.

On je okrivljen da je u lane 4. septembra udarcem u lice teško povredio novosadsku advokaticu dr Enike Veg u hodniku suda, a potom napustio Palatu pravde i otišao u nepoznatom pravcu.

Okrivljeni je više puta menjao iskaz u odnosu na onaj dat u tužilaštvu, pred većem kojim predsedava sudija Jelena Vranješević – Tovilović, a juče je došao na suđenje braneći se sa slobode, jer mu je u međuvrenu ukinut pritvor, on se pri tome koristio štakama za pomoću hodu, kao i oštećena.

Optuženi je na ročištu krajem januara izjavio da je razumeo optužni akt i da ne priznaje delo ometanja pravde koje mu se stavlja na teret, a da je optužnica delimično tačna. Potom je dodao da ne prihvata izjavu iz zapisnika koja stoji u spisima da je dao u tužilaštvu nakon privođenja iz policije, uz opasku da je on nju samo potpisao, ali da njen sadržaj nije čitao i da nije tačan.

Kazao je da nije kriv i da ne ostaje kod navoda svoje odbrane, kako je zapisano da je izneta u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu, niti kod iskaza datog kod sudije za prethodni postupak, kazao je okrivljeni.

– Ja i moja vanbračna supruga smo bili u kancelariji sekretarice predsednika Osnovnog suda, nakon što je ročište u kojima su ona i moj sin stranke sukobljene protiv druge strane koju zastupa advokatica dr Enike Veg. Supruga je sedela na klupi, dok je sin gledao na monitor podatke o predmetu zbog kojeg smo bili tog dana bili u sudu, a ja sam trebao da budem prisutan u statusu javnosti. Supruga je u suzama tražila da sazna kako to da ročište za predmet star preko dvadeset godina kasni u startu oko pola sata. Sin jedinac mi je zbog ovakve revnosti suda više puta bio u predinfarktnom stanju. Radi se o nerazumno dugom procesu, u kojem smo oštećeni za veliki novac. Ođednom sam kroz otvorena vrata kancelarije u kojoj smo bili video žensku kosu boje kakvu ima dr Enike Veg. Izašao sam u hodnik, dok su supruga i sin su ostali u kancelariji, nisam video telo i lik advokatice,i ja sam u mraku možda zakačio advokaticu. Nisam primetio da je ona pala. Nije bilo polemike s njom, kako su neki mediji pisali, nisam je udario, možda saa je zakačio ramenom i odgurnuo, ali to nije bilo namerno.. Zatim sam izašao iz suda i taksijem otišao do stana u kojem smo nekad, pre licitacije za njegovu prodaju živeli, posle toga se ničega ne sećam – izjavio je u dokaznom postupku krajem januara, optuženi Stojiljković.

On je dodao da je kasnije čuo od svog sina da je njega povređena advokatica pitala zašto je on to uradio.

– Mediji su kasnije pisali da sam pobegao i da me je policija u uspešnoj akciji lišila slobode. To nije tačno, ja samo nemam povernje i veru u policiju iz Novog Sada i Bačke Palanke, čiji pripadnici su me tržili telefonom na moj broj koji je bio dostupan, ja sam im reka da ću se predati beogradskoj policiji i tako sam i i učinio – kazao je tada optuženi, kojeg su priveli iz pritvora na salušanje.

On je dodao da ima više sporova, neki su završeni, a jedan u kojem dr Enike Veg zastupa suprotnu stranu traje 29 godina.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 29. mart.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay