Početna Kultura „Antićevi dani“ od 13. do 15. marta: Dejan Aleksić dobitnik ovogodišnje nagrade

„Antićevi dani“ od 13. do 15. marta: Dejan Aleksić dobitnik ovogodišnje nagrade

0

Manifestacija „Antićevi dani“ biće održana od 13. do 15. marta, uz tradicionalno bogat sadržaj i niz programa i svečanosti, saopšteno je na konferenciji u Skupštini grada.

„Antićevi dani“ održavaju se 12. put, čime će naš grad i ove godine obeležiti sećanje na stvaralaštvo dugogodišnjeg sugrađanina, pesnika, ali i novinara lista „Dnevnik“.

Poslednjeg dana manifestacije biće uručena nagrada „Miroslav Antić“ za najbolju zbirku pesama u 2018. godini, a laureata proglašava stručni žiri u čijem sasatavu su predsedavajući Miroslav Radonjić, Mina Đurić i Nenad Šaponja.

Na sednici održanoj 6. marta žiri je doneo odluku da se nagrada „Miroslav Antić“ jednoglasno dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama „Radno vreme Raja“, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada – obrazložio je predsednik žirija Miroslav Radonjić. – U izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Aleksić je pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu, čija poezija je uveliko prepoznata na mapi savremenog srpskog pesništva.

Knjiga Dejana Aleksića „Radno vreme Raja“ komponovana u tri dela, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Svedenost Aleksićeve lirike, kako je naglašeno, duboko se opire pripadnosti našoj sveopštoj – „kulturi kašnjenja“.

– Osnovna ideja manifestacije jeste da sve što je Miroslav Antić uradio za kulturu bude u što većoj meri prikazano Novosađanima i gostima našeg grada – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić. – Činjenica je da Miroslava Antića svi doživljavaju kao dečjeg pesnika, međutim on je bio svestrana ličnost na raznim poljima umetnosti. Ovo je prilika da se u gradu, koji je Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, u kontinuitetu pokaže šta je radio, po mom mišljenju, najveći umetnik ovog grada na poljima kao što je književnost, ali i slikarstvo, filmska kultura, kao i novinarstvo.

Program ovogodišnjih „Antićevih dana“ pripremio je Kulturni centar Novog Sada, uz učešće porodice Antić u likovnom delu, a u program je uvršten i predlog koji je pre svoje smrti dao dr Draško Ređep, dotadašnji član Upravnog odbora manifestacije, o čemu je na konferenciji govorila pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Miljana Kozarov.

– Sadržaj programa „Antićevih dana“ namenjen je svim generacijama i svima koji pronalaze inspiraciju u delima ovog proslavljenog umetnika – naglasila je Miljana Kozarov. – Ujedno bih želela da saopštim da je Kulturni centar Novog Sada nedavno bio gost festivala „Dani mimoze“ u Herceg Novom, u okviru čega je predstavio segmente prethodnih manifestacija „Antićevi dani“, kao i film „Miroslav Antić“, što je izazvalo izuzetnu pažnju medija u Crnoj Gori, kao i publike, a prezentacija dela programa „Antićevih dana“ realizovana je kao plod Protokola o saradnji, koji su pre pola godine direktori kulturnih centara Novog Sada i Herceg Novog.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay