Početna Crna hronika Opet osam i šest i po godina za ubistvo u centru grada

Opet osam i šest i po godina za ubistvo u centru grada

0

U novosadskom Višem sudu su, nakon ponovljenog suđenja Novosađanima Rastislavu Brtki (38) i Milanu Boriću (40), okrivljenima za ubistvo Saše Rikića, počinjeno 2012. godine u centru Novog Sada, izrečene su istovetne kazne kao i u prethodnom postupku. Okrivljeni Brtka je ponovo osuđen na osam godina zatvora, a drugoooptuženi Borić na šest i po.

Pri obrazlaganju presude, sudija Rade Kalajdžija je naveo da je sud ocenio da je okrivljeni Brtka smanjeno sposoban da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima, ali ne do bitnog stepena, usled dejstva alkohola oko 1,57 promila u krvi, i drugookrivljeni s oko tri promila alkohola u organizmu, zajednički lišili života Sašu Rikića.

Sudija Kalajdžija je naveo da su okrivljeni izvršili krivično delo ubistva u vezi s članom zakona koji se odnosi na saizvršilaštvo.

Okrivljenima se uračunava oko deset meseci provedenih u pritvoru i izdržavanja kazne u zatvoru zatvoru. Okrivljeni se obavezuju da svaki od njih, plati posebno sudu troškove krivičnog postupka po 327.000 dinara uz sudski paušal.

Roditelji nastradalog mladića, koji su u statusu oštećenih, upućeni su na imovinsko – pravni zahtev u građanskoj parnici.

Obrazlažući presudu, sudija Kalajdžija je naveo da Sud nije uvažio odbrane okrivljenih u bitnim momentima za koje je procenio, da su usmerene na umanjenje krivica.

Takođe, posebno se cenila izjava svedokinje, ispred čijeg prozora se desio događaj, koja je kad je čula buku i viknula da će zvati policiju. Ona je potom čula još dva udarca, a zatim kako neki prolaznik pita povređenog da li može da ustane, a ovaj mu je odgovorio da ne može. Prema njenim rečima, povređeni je tada bio u polusedećem položaju. Ova žena je kazala da okrivljeni svojom građom odgovaraju izgledu mladića koji su se udaljavali od mesta događaja.

Branilac okrivljenih Vladimir Horovic najavio je žalbu na presudu, o čemu će doneti odluku Apelacioni sud. On je na završnim rečima prošle sedmice, tražio oslobađajuću presudu za prvookrivljenog jer je smatrao da je reagovao u nužnoj odbrani, a za drugopotuženog kvalifikaciju nanošenja lakih telesnih povreda.

Takođe, veštak sudske medicine je isključio mogućnost da je smrtonosna povreda nastupila usled pada na tlo.

– Svedoci su izjavili da oštećeni pre kobnog događaja nije bio agresivan, već je samo dosađivao gostima, što odgovara nalazima psihoaktivnih supstanci u telu oštećenog – dodao je predsednik sudskg veća pri obrazlaganju presude.

Podsetimo, po navodima optužnice, okrivljeni su pre šeset godina, 25. februara, oko pet sati ujutro, izašli za Rikićem iz ugostiteljskog objekta „Kafana” u Uspenskoj ulici, nakon što su videli da je poneo stolicu. Kad su ga sustigli na početku Ulice Stefana Stefanovića, Brtka mu je rekao da vrati stolicu tamo odakle ju je uzeo, oštećeni je je spustio, odbijajući da postupi po njihovom zahtevu.

Usledila je rasprava sve dok oštećeni iz džepa nije izvadio nož i uperio ga prema okrivljenima. Tada je Brtka dohvatio stolicu i njome zamahnuo prema ošećenom, zbog čega je on počeo da beži prema Ulici Arse Teodorovića. Okrivljeni mu nisu dozvolili da utekne, nego su trčali za njim sve dok nije posrnuo u blizini kućnog broja 16 u Ulici Stefana Stefanovića. Tu ga je prvo sustigao Rastislav Brtka, koji je počeo da ga udara pesnicama po glavi i telu, dok je okrivljeni Milan Borić oštećeneg sprečavao da se odbrani od Brtke.

Pri tome je Rikić pao na tlo, a okrivljeni su nastavili da ga šutiraju, i to Brtka po glavi i telu, a Borić po telu i nogama sve dok nije prestao da se pomera. Tom prilikom oštećeni je zadobio teške telesne povrede, opasne po život, u vidu preloma na glavi i nagnječenja pluća i nogu, usled čege je preminuo nedelju kasnije, 3. marta 2012. godine, navodi se u optužnom aktu koji je zastupala zamenica višeg javnog tužioca Mirjana Vujičić.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay